Doorgaan naar artikel

Eerste kweekvleesproeverij in Europa georganiseerd

In IJsland zijn de eerste legale kweekvleesproducten geconsumeerd bij een proeverij.

Image

Foto: ORF Genetics

De eerste kweekvleesproeverij op het Europese continent heeft plaatsgevonden. Niet in Nederland, maar in IJsland. De kweekvleesproducten van het Australische Vow zijn daar geproefd.

Op 12 februari zijn de eerste legale kweekvleesproducten geconsumeerd in Europa. Het Australische Vow liet daar een gerecht proeven met Japans kwartelkweekvlees. Onder andere de minister-president en minister van voeding, visserij en landbouw Katrín Jakobsdóttir proefde daar voor het eerst het labvlees. De proeverij is een samenwerking van IJslandse start-up ORF Genetics en Vow. ORF Genetics is gespecialiseerd in het ontwikkelen van groeiserum voor kweekvlees, een cruciale en dure stap in de productie van kweekvlees. Het Scandinavische land heeft zelf geen bedrijven die zich bezighouden met de productie van kweekvlees.

IJslandse minister-president Katrín Jakobsdóttir (L) eet een kweekvlees-dumpling van het Australische Vow. Eigenaar van Vow George Peppou (R) is blij om zijn product hier te laten proeven. Foto: ORF Genetics

Kweekvlees belangrijk voor IJsland

In IJsland zijn de ogen gericht op kweekvlees, omdat het land door de ligging, klimaat en vulkanische landschap niet erg geschikt is voor traditionele landbouw. Jakobsdóttir: “De IJslandse overheid wil de weg banen voor nieuwe oplossingen.”

Nederlandse proeverijen

In Nederland komt de eerste kweekvleesproeverij ook steeds dichterbij. Binnen enkele maanden zal de eerste proeverij plaatsvinden. Buiten de context van een proeverij is het in Europa niet toegestaan om kweekvlees te consumeren. Geen enkel land in Europa heeft de consumptie hiervan nog goedgekeurd. In Singapore, de Verenigde Staten en sinds kort in Israël mogen kweekvleesproducten van bepaalde producenten wel geconsumeerd worden.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin