Skip to content

Eerste proeverij kweekvlees in Nederland binnen drie maanden

Nederland loopt hiermee vooruit op Europese regelgeving.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
kweekvlees proeverij

Een onafhankelijke commissie van deskundigen gaat beoordelen of producenten van kweekvlees en vis een proeverij mogen houden. De commissie bestaat uit een toxicoloog, een microbioloog, een arts en een ethisch deskundige. Nederland loopt hiermee vooruit op Europese regelgeving.

Een van de eerste bedrijven die zijn producten ter goedkeuring heeft voorgelegd is Meatable, waarin ook de Nederlandse overheid heeft geïnvesteerd. Volgens Meatable-topman Krijn de Nood is de oprichting van de commissie een belangrijke stap op weg naar het goedkeuren van gecultiveerd vlees. “Nederland is al lange tijd pionier op het gebied van kweekvlees, wat nog verder wordt versterkt door deze nieuwste ontwikkeling.”

Gedragscode kweekvleesproducenten

Vorig jaar lanceerde Nederland al een gedragscode voor kweekvleesproducenten. Bedrijven kunnen aan de hand daarvan voortaan informatie over hun producten ter goedkeuring voorleggen aan de commissie. In overleg met de overheid is daarvoor een protocol ontwikkeld. De commissie besluit vervolgens of de producten tijdens proeverijen mogen worden gepresenteerd.

Meatable verwacht op korte termijn de eerste proeverij van kweekvlees te kunnen organiseren, zegt De Nood. “We kunnen niet wachten om mensen kennis te laten maken met onze producten en hen zelf te laten ervaren dat ze niet alleen smaken en eruitzien als vlees, maar dat het ook vlees is.”

Lees ook: Oprichter Meatable:‘Kweekvlees is bijzonder, uitleg daarom noodzakelijk’

Meatable kijkt naar Singapore en VS

Meatable mikt overigens voorlopig niet op de Europese markt. De Nood wil het kweekvarkensvlees eerst lanceren in Singapore, waar enkele bedrijven al wel toestemming hebben om kweekvlees te verkopen aan consumenten. Daarna richt het bedrijf de pijlen op de Verenigde Staten. Daar mogen twee producenten ook hun producten verkopen. Onlangs werd Israël aan dit rijtje toegevoegd. In dat land mag nu ook kweekvlees verkocht worden. De Nederlandse overheid bepaalt niet of kweekvlees ook in de winkelschappen mag liggen, dat is aan de Europese Commissie.

Lees ook: Zo wordt de industrie voor kweekvlees langzaam volwassen

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin