Doorgaan naar artikel

Groen licht voor verkoop kweekvlees in Israël

Aleph Farms heeft groen licht voor de verkoop van hun kweekvlees in Israël.

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Aleph Farms maakt runderkweekvlees. Het productmerk is Aleph Cuts en wordt gemaakt van cellen van Black Angus-koeien. - Foto: Aleph Farms

Aleph Farms maakt runderkweekvlees. Het Israëlische kweekvleesbedrijf heeft goedkeuring gekregen om in eigen land hun producten te verkopen. Foto: Aleph Farms

Aleph Farms heeft groen licht voor de verkoop van hun kweekvlees in Israël. Het is hiermee het eerste kweekvleesbedrijf dat hun producten mag afzetten in het land in het Midden-Oosten.

Het Israëlische Aleph Farms maakt runderkweekvlees onder het merk Aleph Cuts. Israël is het eerste land waar het bedrijf hun producten mag afzetten. Dat betekent dat er nu drie landen zijn waar kweekvleesproducten geconsumeerd mogen worden. Singapore, waar het al sinds 2020 is toegestaan, en in de Verenigde Staten waar twee bedrijven vorig jaar goedkeuring ontvingen. Het Israëlische bedrijf wil in eerste instantie in beperkte oplage produceren voor restaurants en proeverijen organiseren met partners.

Kweekvlees niet direct in winkels

De rundkweekvlees ligt niet direct in de schappen, er moet nog goedkeuring komen voor de etikettering van de kweekvleesproducten. Het gaat hier bijvoorbeeld om informatie over de voedingswaarden, allergenen en gezondheidsclaims. Daarnaast moet de pilotfabriek nog geïnspecteerd worden, zodat het de certificering Good Manufacturing Practice (GMP) krijgt.

Eerste goedkeuring voor rundkweekvlees

Aleph Farms is het eerste bedrijf dat goedkeuring krijgt voor de verkoop van rundkweekvlees. Andere kweekvleesbedrijven, zoals Upside Foods en Good Meat, richten zich op kipkweekvlees. Aleph Farms biedt de producten aan in dunne reepjes gemaakt van cellen van Black Angus-koeien.

Europese aanvraag

In 2023 deed Aleph Farms ook een goedkeuringsaanvraag in Zwitserland, de eerste aanvraag binnen Europa. Die wordt nog beoordeeld. Ook in Singapore en het Verenigd Koninkrijk heeft het een bedrijf een procedure lopen. In Nederland mag kweekvlees nog niet geconsumeerd worden. Vorig jaar gaf de Nederlandse overheid wel groen licht voor het organiseren van kweekvleesproeverijen.

Meer weten over kweekvlees? Volg hier de laatste ontwikkelingen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin