Skip to content

Eiwittransitiekaart gelanceerd: ‘Stimuleert samenwerking en geeft inzicht’

Nederland telt meer dan 425 bedrijven en instanties die actief zijn in de eiwittransitie, blijkt uit de Protein Transition Map NL.

Eiwittransitiekaart NL Foodvalley

Leo Koning van Foodvalley/Protein Community kondigde de komst van de kaart eind 2023 aan. - Foto: Koos Groenewold

Nederland telt meer dan 425 bedrijven en instanties die actief zijn in de eiwittransitie. Dat blijkt uit de Protein Transition Map NL die Foodvalley en het Interprovinciaal Eiwitoverleg donderdag 14 maart hebben gepresenteerd op het Eiwittransitie Congres.

De 425 bedrijven hebben een jaarlijkse productiewaarde van minimaal € 881 miljoen. Leo Koning, manager van de protein community bij Foodvalley, is blij dat er eindelijk inzicht komt in de rol van Nederland in de eiwittransitie: “De kaart laat zien dat Nederland een koploper is in plantaardige en alternatieven eiwitten. Met 425 bedrijven in heel Nederland die iets doen in de eiwittransitie, laat zien hoe belangrijk deze sector is én dat er serieus geld mee verdiend wordt.”

Serieuze bedrijfstak

Foodvalley omschrijft de sector als ‘branche die is uitgegroeid tot een serieuze bedrijfstak met internationale groeipotentie’. De kaart laat bijvoorbeeld zien dat er minimaal honderd bedrijven in Nederland plantaardige ingrediënten verwerken tot halffabricaten en eindproducten. Twintig bedrijven houden zich bezig met alternatieve eiwitbronnen zoals precisiefermentatie of kweekvlees. Aan de kaart hangt een database met daarin gegevens van de bedrijven.

Eiwittransitiekaart stimuleert samenwerking

Koning: “De kaart is ook bedoeld om samenwerking te stimuleren. De Protein Transition Map moet inzicht geeft inzicht over Nederlandse bedrijven en hun activiteiten. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een bericht dat zich bezighoudt met algen? Dan kun je daarop filteren in de database die aan de kaart is gekoppeld.” Ook investeerders kunnen met de kaart inzicht krijgen in mogelijk interessante bedrijven om die (versneld) te helpen laten groeien.

Waarde per provincie

De kaart zal per provincie het aantal bedrijven in de eiwittransitie weergeven en de toegevoegde waarde in euro’s weergeven. Het is daarmee een onderdeel van de Value Case Eiwittransitie die wordt aangelegd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Koning: “Wat mij het meest verbaasde is dat er grote verschillen zijn tussen provincies, zowel in het aantal bedrijven als de economische waarde. Voor provincies is dit ook relevant om op te sturen, zowel vanuit de beleidskaders als de economische impact, zoals meer arbeidsplaatsen. En na de lancering gaan we de online database gebruiken als  bron voor diepere analyses.”

Bedrijven kunnen zichzelf ook aanmelden om op de kaart te komen. Koning: “De kaart zeker geen eenmalig project en blijft aangevuld worden. Dus mis je jezelf, laat dat dan vooral weten.” Daarnaast hopen de initiatiefnemers dat de kaart ook als een stimulans werkt voor andere bedrijven en organisaties om ook iets te doen met alternatieven eiwitten.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin