Skip to content

FAO: vleesconsumptie stijgt met 2,5% in komend decennium

Nieuws
Food
vleesconsumptie FAO

Foto: Canva

De wereldwijde vleesconsumptie stijgt de komende tien jaar met 2,5%.

Dat komt neer op een toename van jaarlijks 0,7 kilogram retailgewicht per hoofd van de bevolking. De gemiddelde vleesconsumptie komt daarmee in 2032 uit op 29,5 kilogram per jaar. Dat zeggen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in hun ‘Agricultural outlook 2023-2032’.

Verschuiven naar goedkoper vlees en vleeswaren

De organisaties verwachten wel een langzamere groei van de wereldwijde vraag naar vlees dan in het vorige decennium. Dat komt door hoge en stijgende consumentenuitgaven en zwakkere inkomensgroei. Hierdoor verschuiven consumenten naar goedkoper vlees en vleeswaren, en verminderen mogelijk hun totale vleesconsumptie. FAO en OECD denken dat door zorgen over het milieu en gezondheid de voorkeur van de consument ‘zal blijven verschuiven van rood en bewerkt vlees, met name rundvlees, naar magere en zogenaamd milieuvriendelijkere alternatieven, met name gevogelte en vis’. Deze verschuivingen zullen vooral plaatsvinden in Europa en Noord-Amerika.

Aandacht voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn

De organisaties stellen dat de aandacht voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn in de toekomst ‘een aanzienlijke impact’ kunnen hebben op de vraag naar landbouwgrondstoffen, met name producten met een grote ecologische voetafdruk of negatieve gezondheidseffecten, zoals palmolie, rundvlees en suiker. Consumenten zullen meer producten met hogere waarde willen, zoals kip, vis, fruit, groenten, noten en zaden en alternatieve producten zoals zuivel- en vleesvervangers en glutenvrije producten.

Zuivelproducten

De wereldwijde consumptie van verse zuivelproducten zal naar verwachting met 1% per jaar toenemen. Dat gebeurt vooral in landen waar de inkomens en de bevolking groeien, zoals India en Pakistan. In Europa en Noord-Amerika is de vraag naar verse zuivelproducten stabiel tot dalend. De vraag verschuift hier de laatste jaren naar vettere zuivelproducten. Tegelijkertijd zijn plantaardige zuivelvervangers steeds meer ingeburgerd en gaan meer concurreren met verse zuivelproducten. De kaasconsumptie zal in alle delen van de wereld blijven toenemen, zo verwachten de organisaties.

Totale wereldwijde voedselconsumptie blijft groeien

De dierlijke productie zal groeien met 1,3% per jaar. Die groei komt voornamelijk door efficiency slagen in het houden van vee en hogere voerintensiteit. Met name de productie van pluimvee zal toenemen vanwege goede marges.

De totale wereldwijde voedselconsumptie blijft de komende 10 jaar groeien, maar in een langzamer tempo dan in het afgelopen decennium. De voorspelling is de komende 10 jaar een groei van 1,3% per jaar in de wereldwijde voedselconsumptie in calorieën. Een lager groeipercentage dan de afgelopen 10 jaar, doordat de wereldpopulatie en de gemiddelde inkomens minder snel stijgen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin