Skip to content

Financiering NVWA probleem op formatietafel

Demissionair landbouwminister Carola Schouten zegt dat er extra geld nodig is voor de NVWA.

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Keuring door NVWA-dierenarts op de exportverzamelplek. - Foto: Ronald Hissink premium

Keuring door NVWA-dierenarts op de exportverzamelplek. - Foto: Ronald Hissink

De financiering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een van de onderwerpen waarover de vier partijen aan de formatietafel een akkoord proberen te sluiten.

“Daar ligt een financieel probleem, dat ligt op de formatietafel”, aldus D66‘er Tjeerd de Groot woensdag 3 november tijdens een vergadering van de landbouwcommissie in de Tweede Kamer.

Extra geld nodig

Demissionair minister Carola Schouten zegt dat er extra geld nodig is voor de NVWA, “maar daarvoor is een politiek besluit nodig”. De minister zegt dat de verwachtingen van het toezicht niet in verhouding staan tot de beschikbare middelen. De minister waarschuwt voor een onevenwichtige uitvoering van het toezicht, als er geen extra geld komt. ‘Besluitvorming over extra middelen is derhalve urgent.”

De D66‘er wilde er verder niets over zeggen. Hij en zijn onderhandelingspartners van CDA en VVD vinden het niet verstandig een debat te voeren over de NVWA, zolang de formatie nog niet is afgerond.

Er moet gewoon geld op tafel komen, dit gaat over onze voedselveiligheid

De NVWA staat al enkele jaren onder druk, onder andere omdat de organisatie niet in staat is alle opgedragen taken goed te doen. De bekostiging van de NVWA en de verdeling van de kosten tussen belastingbetaler en bedrijfsleven is een voortdurende bron van discussie, ook in de Tweede Kamer.

Meer inspecteurs aanstellen

D66 wil de NVWA uitbreiden, onder andere door meer inspecteurs aan te stellen voor toezicht en controle op dierenwelzijn. VVD heeft in het verleden steeds gezegd dat het budget van de NVWA niet per se groter moet, efficiënt werken komt eerst, aldus de liberalen. In het verkiezingsprogramma stelde de VVD dat de NVWA nauwer samenwerkt met private organisaties, zodat de NVWA zich kan toespitsen op de kerntaken. ChristenUnie bepleit de scheiding van de toezichts- en keuringstaken van de NVWA. Het CDA vindt dat publieke taken niet voor rekening van het bedrijfsleven moeten komen.

De kosten van de NVWA zijn in de loop van de afgelopen jaren fors omhooggegaan. In 2012 ging er nog € 132 miljoen naar de NVWA, dit jaar is dat naar schatting ruim € 250 miljoen. Voor volgend jaar staat € 239 miljoen begroot. Maar daar moet geld bij, zegt Joris Thijssen (PvdA). “Er moet gewoon geld op tafel komen, dit gaat over onze voedselveiligheid”, aldus de PvdA‘er die net als zijn collega Leonie Vestering (PvdD) kritiek heeft op het feit dat de coalitiepartijen op dit moment een debat over de NVWA tegenhouden.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin