Skip to content

Financiering rond voor ’total value’ fabriek Yespers

Yespers is erin geslaagd om de financiering voor zijn 'total value' fabriek rond te krijgen.

fabriek Yespers

Met de nieuwe fabriek zet Yespers in op eerlijke prijzen in een korte keten, het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het voorkomen van voedselverspilling. Foto: Yespers

Yespers, een sociaal-duurzaam ontbijtproductenmerk, heeft een pilot om inclusieve werkgelegenheid te combineren met het volledig verwerken van lokale appels met succes afgerond. Ook is het bedrijf erin geslaagd om de financiering voor zijn ’total value’ fabriek rond te krijgen. Daardoor kan het concept op grote schaal worden waargemaakt.

Voor de realisatie van ’s werelds eerste total value fabriek, waarbij de te gebruiken grondstoffen volledig worden benut, krijgt Yespers financiële steun van Stichting DOEN, Het Sociaal Innovatiefonds (SIF), het Apostolisch Genootschap (ApGen), Rabo Foundation en Kansen voor West – Europese Unie. De financiers delen de visie van Yespers en zijn vastbesloten om een positieve verandering teweeg te brengen in de voedingsbranche en te investeren.

Eerlijke prijzen in een korte keten

Met de financiering opent Yespers halverwege 2024 de eerste total value fabriek ter wereld. Met deze fabriek wordt ingezet op eerlijke prijzen in een korte keten, het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het voorkomen van voedselverspilling. “We willen maximale waarde toevoegen aan de voedselketen”, zegt oprichter Stefan Baecke. Dat begint bij de inkoop. “We kopen van lokale fruittelers appels in die niet voldoen aan de strenge eisen van de detailhandel.”

Volledige verwerking van de appel

In de fabriek wordt de appel volledig verwerkt. “De stelen, pitjes, klokhuizen en de vrucht gescheiden voordat ze het verwerkingsproces ingaan. De stelen worden gedroogd en verwerkt in een appel-theeblend en de pitjes fijn geperst tot appelolie. De meeste impact maakt Yespers met de klokhuizen en de pulp. De klokhuizen gaan mee het persproces in om samen met de vrucht verwerkt te worden tot appelsap. De pulp die overblijft na het persen wordt gedroogd en fijngemalen tot appelmeel. “Dit unieke proces maakt het mogelijk elke onderdeel van de appel tot waarde te brengen”, aldus Baecke.

Yespers Academy

Onderdeel van de Total Value fabriek is de Yespers Academy. Met de Academy biedt Yespers mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiding en opleiding. Medewerkers worden op alle gebieden begeleid, van het leren van nieuwe vaardigheden, het vergroten van het zelfvertrouwen tot het behalen van certificaten. Met de opgedane ervaring en behaalde certificaten kunnen ze doorstromen naar een baan in de fabriek of worden zij begeleid om zelfverzekerd de arbeidsmarkt te betreden. Met de Academy als onderdeel van de Total Value fabriek biedt Yespers een ontwikkel- en doorgroeitraject aan een groep mensen die extra steun kunnen gebruiken in de opbouw van hun loopbaan.

Baecke is ontzettend blij met de financiering. “Deze markeert een cruciale mijlpaal in de opschaling van Yespers en in ons streven naar duurzaamheid en maatschappelijke impact. Wij zijn erg blij om samen te werken met deze groep financiers die onze missie begrijpt en ondersteunt. Wij zijn ervan overtuigd dat een toekomstbestendig voedselsysteem in de eerste plaats gaat over mensen én de planeet.”

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin