Fiscus maakt het zichzelf moeilijk

26-01 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

In het regeerakkoord staat met zoveel woorden dat de btw op groente en fruit naar nul procent gaat.

Ook staat een suikertaks ingeboekt. Beide bedoeld om consumenten gezonder te laten eten. Uit formatiestukken blijkt nu waarom op deze maatregelen geen datum, maar een ‘op termijn’ is neergezet. De Belastingdienst ligt dwars. Niet eens zozeer omwille van de IT-systemen, weerspreekt de dienst een hardnekkig verhaal, maar om de uitvoering. Het is de enig denkbare uitvlucht. Want bij verhoging in 2019 van 6 naar 9% was er ook geen technische belemmering. Evenmin recentelijk bij het schrappen van btw op mondkapjes.

De Belastingdienst zou het zichzelf ook eens wat makkelijker kunnen maken

De fiscus wil duidelijkheid over wat precies onder dat nultarief voor groente en fruit gaat vallen. En wat is ‘suikerhoudend’ nu? Waar valt jam bijvoorbeeld onder? Het zijn terechte vragen. Maar de Belastingdienst zou het zichzelf ook eens wat makkelijker kunnen maken. Begin alvast met het tarief op vers, onverwerkt groente en fruit, bijvoorbeeld. Dit lijkt toch redelijk afgebakend.

Vooral zorgvuldigheid

De beide staatssecretarissen van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid gaan ‘binnenkort’ om tafel om de voortgang en invoering van suikertaks en btw te bespreken. Een woordvoerder benadrukt dat zorgvuldigheid een belangrijke factor is. En ja, ook tempo. Die twee gaan niet altijd samen. En de fiscus zal zich na het debacle over toeslagen geen nieuwe schandalen kunnen veroorloven. Vooral zorgvuldigheid dus.

Opmerkelijk is verder ook dat er nog helemaal niks klaar ligt, terwijl de discussie over btw-verlaging toch al enkele jaren speelt. Nee, dat belooft niet veel goeds. ‘Op termijn’ zou dus nog wel eens een tijdje kunnen duren.Beheer