Fonterra verder met afstoten activiteiten

23-09-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Fonterra wil activiteiten in Chili verkopen en overweegt een beursgang in Australië.

Dat heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. In de afgelopen jaren werden al veel onderdelen van de zuivelgigant verkocht om de financiële balans te verbeteren. Het parool daarbij was en is Nieuw-Zeelandse melk eerst.

Winst gedaald, omzet stabiel

Fonterra heeft zijn winst over afgelopen boekjaar zien dalen met 9% naar € 360 miljoen. Ondanks de daling is de zuivelonderneming tevreden met het resultaat. De cijfers van 2020 vielen hoger uit door de verkoop van activiteiten (belangen in DFE Pharma en Foodspring). Zonder deze winsten mee te rekenen, valt de winst afgelopen boekjaar met € 353 miljoen € 114 miljoen hoger uit. De schulden daalden met € 524 miljoen naar € 2,3 miljard en de melkprijs viel zo’n 2,5 cent per kilo hoger uit. De omzet bleef nagenoeg gelijk op € 12,4 miljard.

Verkoop activiteiten

Fonterra gaat verder met het afstoten van buitenlandse activiteiten. Voornaamste doel is volgens CEO Miles Hurrell om Nieuw-Zeelandse melk tot waarde te brengen. In Chili is de input van Nieuw-Zeelandse melk niet nodig. Reden om Soprole en dochterbedrijf Prolesur in de verkoop te zetten. In Australië overweegt Fonterra een beursgang. Australië blijft wel een belangrijke exportmarkt, in het bijzonder voor foodservice en hoogwaardige ingrediënten. Fonterra heeft dan ook de intentie om een significante hoeveelheid aandelen in eigen bezit te houden.

China belangrijk

China was afgelopen jaar opnieuw erg belangrijk voor Fonterra. De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant gaf eerder al aan de logistiek, ondanks Covid-19, prima voor elkaar te hebben. De zuivelonderneming verscheepte een recordhoeveelheid product. De omzet in China steeg van € 3,1 naar € 3,7 miljard. Het bedrijfsresultaat (EBIT) in China steeg met 10% naar € 242 miljoen.

Melkprijs verbeterd

De melkprijs over seizoen 2020-2021 komt uit op € 35,30 per 100 kilo (NZ$ 7,74 per kilo gecombineerd vet en eiwit). Dat is een flinke verbetering ten opzichte van een jaar eerder toen de melkprijs uitkwam op € 32,80 per 100 kilo (NZ$ 7,19)). Fonterra verwacht dat de melkprijzen komende periode op een relatief hoog niveau blijven. Dat is goed nieuws voor de leden-melkveehouders, maar zet tegelijk de marges en winst van de onderneming onder druk. Het huidige seizoen gaat Fonterra in met een melkprijsverwachting van rond de € 36,50 per 100 kilo (NZ$ 8).

Willem Veldman
Meer over


Beheer