Doorgaan naar artikel

Fonterra verkoopt joint-venture melkveebedrijven China

Foto: Misset premium

Foto: Misset

Fonterra heeft zijn twee joint-venture melkveebedrijven in China verkocht aan investeringsmaatschappij AustAsia. De bedrijven, goed voor 16.000 stuks rundvee en gelegen in de provincie Shandong, worden voor omgerekend een kleine € 97 miljoen van de hand gedaan.

De Austasia Investment Holding is voor 75% eigendom van agrifoodbedrijf Japfa uit Indonesië en voor 25% van zuivelbedrijf Meiji uit Japan. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra had een aandeel van 51% in de melkveebedrijven en ontvangt daarvoor een bedrag van € 52 miljoen. De overige aandelen waren in handen van Abott.

Volgens Fonterra-topman Miles Hurrell is de verkoop in lijn met de strategie van zijn onderneming waarin de prioriteit ligt op het tot waarde brengen van Nieuw-Zeelandse melk. Eerder dit jaar werden ook al twee Chinese melkveebedrijven, gelegen in de provincies Shanxi en Hebei, verkocht.

Deze bedrijven, in volledig eigendom van Fonterra, gingen naar Youran Dairy en brachten € 327 miljoen in het laatje.

Youran Dairy

Youran Dairy is een spin-off van de Chinese zuivelgigant Yili en houdt zich bezig met de productie van rauwe melk en aanverwante melkveeactiviteiten. Investeringsfirma PAG en Yili hebben nu aandelen van respectievelijk 42,9 en 40% in de onderneming. Van 2018 tot 2020 is de veestapel van Youran volgens PAG gegroeid van 127.000 naar meer dan 350.000 koeien. De omzet is toegenomen van € 818 miljoen naar € 1,7 miljard. In 2020 realiseerde de onderneming een recordwinst van bijna € 200 miljoen. Youran Dairy haalde recent met een beursgang in Hong Kong € 540 miljoen op voor verdere uitbreiding van zijn activiteiten. De onderneming is volgens PAG nu al China’s grootste producent van rauwe melk en voer

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin