Fonterra wil schikken in melkprijszaak Australië

08-11 | |
Melktankauto's van Fonterra bij de Darfield zuivelfabriek in Christchurch, Nieuw-Zeeland. - Foto: ANP
Melktankauto's van Fonterra bij de Darfield zuivelfabriek in Christchurch, Nieuw-Zeeland. - Foto: ANP

Fonterra is bereid te schikken in een rechtszaak aangespannen door een groep Australische melkveehouders na een forse daling van de melkprijs in 2016. Dat heeft de zuivelonderneming bekend gemaakt. De zaak zou over een aantal weken voorkomen.

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant is bereid omgerekend zo’n € 16 miljoen, inclusief rente en alle kosten, te betalen zonder enige erkenning van aansprakelijkheid. Het schikkingsvoorstel wacht nog op goedkeuring door de rechter. De uitbetaling heeft geen gevolgen voor de resultaten van de zuivelonderneming dit jaar aangezien er in het voorgaande jaar al een voorziening is getroffen.

Forse verlaging melkprijs in 2016

Een groep leveranciers spande de rechtszaak aan na een forse verlaging van de melkprijs in 2016. Volgens de melkveehouders hield Fonterra zich niet aan de voorwaarden in de leveringscontracten en heeft de zuivelonderneming leveranciers misleid. Fonterra zou zijn melkprijs in Australië hebben gebaseerd op de melkprijs van concurrent Murray Goulburn en niet op de voorwaarden zoals vastgelegd in de leveringscontracten.

Door verkeerde marktinschattingen zag Murray Goulburn zich in betreffend jaar genoodzaakt de melkprijs met terugwerkende kracht met 15% te verlagen. Kort daarna volgde Fonterra met een soortgelijk percentage. Een situatie die veel melkveehouders in financiële problemen bracht.

Lees ook: Australische melkveehouders nemen heft in eigen handen

Fonterra heeft de beschuldiging altijd ontkend en erkent zoals gemeld nu nog steeds geen aansprakelijkheid. Volgens Australische media zouden na goedkeuring ruim 1.000 melkveehouders in aanmerking komen voor de schikking.

Willem Veldman


Beheer