Doorgaan naar artikel

Fors herstel omzet foodservice, maar uitdagingen blijven

Nederlanders – en zeker de jongere generaties – eten en drinken volgens FSIN steeds vaker buiten deur. - Foto: Canva/Mart Production/Pexels premium

Nederlanders – en zeker de jongere generaties – eten en drinken volgens FSIN steeds vaker buiten deur. - Foto: Canva/Mart Production/Pexels

De omzet van foodservicebedrijven is in 2022 gestegen met 40% naar € 19 miljard. Dit is bijna weer op het niveau van voor de crisis. Dat meldt FoodService Instituut Nederland (FSIN).

De totale uitgaven aan eten en drinken bedraagt € 66,3 miljard in 2022. Hiervan is ongeveer 29% besteed in de foodservice (buitenshuis: horeca, catering, instellingen, etc.). De rest is verkocht door retailkanalen als supermarkten, speciaalzaken en nieuwe retailvormen zoals bezorging en gemakswinkels.

Personeelstekort remt herstel

In 2022 keerde consumenten weer terug naar de horeca. Toch bleef het omzetniveau blijft 3% steken onder dat van 2019, ondanks de flinke prijsstijgingen van het afgelopen jaar. FSIN-directeur Inga Blokker omschrijft 2022 als een goed hersteljaar, maar geen jubeljaar: “Hoewel de omzetten snel herstelden, kampte de sector met een groot personeelstekort. Veel zaken moesten zelfs een of meerdere dagen per week hun deuren sluiten. De totaalomzet van de sector had dus nog zeker 5% tot 10% hoger kunnen uitvallen.”

Prijzen omhoog in restaurants

Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet dat de uitdagingen groot blijven in de sector, ondanks het herstel. Naast hoge energieprijzen en het personeelstekort hebben horecaondernemingen te maken met hoge inkoopprijzen die moeilijk door te berekenen zijn.

Tijdens de horecavakbeurs Horecava zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen dat de prijzen in restaurants verder moeten stijgen en moedigt ondernemers ook aan om dat te doen. “Ik denk dat gasten zullen blijven komen, want supermarkten hebben hun prijzen veel meer verhoogd en die is de consument ook niet gaan mijden.”

KHN meldt dat de omzet van de horeca in 2022 uitkomt op € 26 miljard. Dit is gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), inclusief hotels. In de cijfers van FSIN zijn deze branches niet meegenomen.

FSIN: consument blijft kiezen voor foodservice

FSIN verwacht dat de omzet van de buitenshuissector zich in 2023 volledig gaat herstellen. Hoewel de hoge energieprijzen en de koopkracht van Nederlanders een onzekere factor blijft, verwacht het instituut dat de sector uitkomt op een omzet van € 20,4 miljard. Blokker voorziet dat ondanks de economische ontwikkelingen, de vraag naar foodservicediensten groot zal blijven, vooral bij jongere generaties.

“Nederlanders – en zeker de jongere generaties – eten en drinken steeds vaker buiten deur. Dat hoeven geen uitgebreide diners te zijn. Een hapje buiten de deur eten of een koffie op het station worden net zo goed als genietmomenten buiten de deur ervaren. Die genietmomenten worden steeds belangrijker, zeker voor de jonge generatie die met veel tijdsdruk te maken hebben.”

Lees ook: Dit zijn de vijf foodtrends voor de komende jaren volgens Rabobank

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin