Frankrijk steekt € 48 miljoen in fermentatie voedingsmiddelen

14-09-2022 | |
Volgens de Franse overheid heeft het fermenteren van voedsel veel voordelen, bijvoorbeeld het beperken van het gebruik van conserveermiddelen. - Foto: Canva/QwazzMe Photo
Volgens de Franse overheid heeft het fermenteren van voedsel veel voordelen, bijvoorbeeld het beperken van het gebruik van conserveermiddelen. - Foto: Canva/QwazzMe Photo

Frankrijk investeert ruim € 48 miljoen in een onderzoeks- en innovatieplatform voor fermentatie van voedingsmiddelen. Het platform moet Frankrijk een van de koplopers maken op het gebied van fermentatie en het concurrentievermogen van de Franse bedrijven vergroten.

Binnen het platform worden Franse voedingsbedrijven en wetenschappelijk onderzoek samengebracht. Eerder werd al begonnen met onder andere:

  • overheidsondersteuning van pre-commerciële projecten,

  • onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in samenwerking met bedrijven,

  • ondersteuning om de ontwikkeling van jonge bedrijven te versnellen.

Fermentatie moet ‘voedselrevolutie’ versnellen

Een volgende stap is een concrete locatie voor het platform in de Franse plaats Saclay en de oproep voor nieuwe onderzoeksprojecten vanaf volgend jaar. In het algemeen moeten fermentatietechnieken de ‘landbouw- en voedselrevolutie’ versnellen voor gezond, duurzaam en traceerbaar voedsel.

“Dit unieke programma in Europa zal de excellentie van ons voedsel-, voedings- en gezondheidsonderzoek combineren met dat van onze agrovoedingsindustrie. Investeren in de fermentatie van de toekomst betekent het bereiden van het voedsel van morgen”, aldus minister van landbouw Marc Fresneau.

Gezondere producten met fermentatie

Volgens de Franse overheid heeft het fermenteren van voedsel veel voordelen. Zo kan onder andere het gebruik van additieven, zoals conserveermiddelen en stabilisatoren, beperkt worden en kunnen sensorische eigenschappen worden verbeterd. Ook kunnen producten gezonder worden door het verminderen van het suiker- en zoutgehalte en zijn microbiotica in voedsel goed voor de gezondheid.

Kloosterman


Beheer