Frans verbod vleesnamen op plantaardig uitgesteld

28-07 | |
Vegaburger. De Franse organisatie voor de plantaardige sector heeft succesvol een verzoek ingediend om uitstel van het verbod op 'vleesnamen' op vegaproducten.  - Foto: Canva
Vegaburger. De Franse organisatie voor de plantaardige sector heeft succesvol een verzoek ingediend om uitstel van het verbod op 'vleesnamen' op vegaproducten. - Foto: Canva

De Franse Raad van State – Conseil d’Etat – heeft ingestemd met een verzoek om het voor 1 oktober geplande verbod op vleesnamen voor plantaardige alternatieven uit te stellen.

De raad heeft zich niet uitgelaten over de inhoud van de zaak, maar erkent de urgentie van het verzoek van de associatie Protéines France.

De Franse regering wil namen als ‘steak’ of ‘lardons’, maar ook worst, verbieden voor plantaardige alternatieven omdat dat tot verwarring kan leiden bij de consument. Het verbod is al opgenomen in een wet uit 2020, maar het uitvoerend decreet is pas onlangs gepubliceerd met als ingangsdatum 1 oktober dit jaar.

Niet voldoende tijd voor omschakeling

De organisatie voor de sector van de plantaardige eiwitten vindt dat ze niet voldoende tijd krijgt om alternatieve benamingen te bedenken, verpakkingen aan te passen en andere vereiste maatregelen te nemen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat plantaardig marktaandeel gaat verliezen, aldus Protéines France.

De concurrentiedienst DGCCRF stelde op haar beurt dat al sinds 2020 bekend is dat er een verbod gaat komen. Daardoor hebben de betrokken bedrijven voldoende tijd gehad om zich voor te bereiden.

De Conseil d’Etat vindt de argumenten vanuit de plantaardige wereld echter voldoende om het verzoek om uitstel voorlopig toe te wijzen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer