Franse biomelkproductie overstijgt vraag

04-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De productie van biologische melk in Frankrijk groeit harder dan de vraag.

De melkprijs staat toe nu toe nog niet onder druk, maar biologische producenten moeten zich wel zorgen gaan maken over het verwaarden van hun melk.

Dat stelt het instituut voor de veeteelt Idele in een marktanalyse. In januari lag de productie van biologische melk 6,5% hoger dan een jaar eerder, in februari 10%. Dat is weliswaar een minder sterke groei dan begin vorig jaar, maar de consumptie neemt lang niet zo snel toe. Voor heel 2021 gaat Idele uit van een toename met 6 tot 8%. Dat is toe te schrijven aan het op de markt komen van melkveehouders die vier tot vijf jaar geleden met de conversie naar biologisch zijn begonnen.

Onbalans

Volgens de agrarische dienst FranceAgriMer stond de prijs voor biologische melk begin dit jaar op € 477 per 1.000 liter. “Tegen de achtergrond van een onbalans tussen de nog altijd levendige groei van de productie en een veel meer bescheiden toename van de consumptie gaan steeds meer zuivelbedrijven er toe over om de volumes over een veel langere periode dan de normale piek beter onder controle te houden.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.