Skip to content

Franse producenten boerenkaas vrezen voor grote spelers

De Franse regering wil de beperkingen op de aanduiding ‘boerenkaas’ intrekken. Franse boeren die kaas maken vrezen voor hun positie op die markt.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Het toelaten van grote volumes aan boerenkaas in de supermarkten zal grote druk zetten op de prijzen, vrezen Franse boeren die kaasmaken. - Foto: Canva/romanbabakin premium

Het toelaten van grote volumes aan boerenkaas in de supermarkten zal grote druk zetten op de prijzen, vrezen Franse boeren die kaasmaken. - Foto: Canva/romanbabakin

De Franse regering wil de beperkingen op de aanduiding ‘boerenkaas’ intrekken. Rond de 7.000 Franse melkveehouders die zelf kaas maken vrezen daardoor voor de komst van grote zuivelfabrikanten op hun markt.

“Het toelaten van grote volumes aan boerenkaas in de supermarkten zal grote druk zetten op de prijzen en daarmee op het voortbestaan van de onafhankelijke kaasmaker.” Dat schrijft de nationale organisatie van producenten van boerenkaas ANPLF in een brief aan de minister voor landbouw.

De bond reageert daarmee op een voorstel om de term ‘Fromage fermier’, ofwel boerenkaas, vrij te geven voor kaas die niet op een boerderij zelf is gemaakt. Dit zou in een wet komen voor de transparantie van de informatie voor agrarische en voedingsproducten.

Voorwaarden stellen aan volumes boerenkaas

“De term boerenkaas is momenteel een garantie voor de consument en de komst van enorme zuivelfabrikanten met kaas onder boeren- of eigen merken zal dat ondermijnen,” aldus de ANPLF.

De organisatie stelt voor om een aantal voorwaarden te stellen aan die fabrikanten. Zo zou het volume aan boerenkaas dat ze mogen produceren beperkt moeten worden en moet ook de naam en het adres van de fabrikant op het etiket vermeld worden.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin