Doorgaan naar artikel

Franse roep om ‘eigen’ voeding wordt sterker

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
De Franse president Emmanuel Macron bezoekt een Franse tomatenkweker in Cleder. De roep om versterking van de eigen land- en tuinbouw wordt sterker in Frankrijk. - Foto: ANP

De Franse president Emmanuel Macron bezoekt een Franse tomatenkweker in Cleder. De roep om versterking van de eigen land- en tuinbouw wordt sterker in Frankrijk. - Foto: ANP

Zeven organisaties uit de Franse landbouwwereld hebben in een manifest opgeroepen de eigen voedselvoorziening te versterken.

Die oproep wordt ondersteund door minister Didier Guillaume van landbouw: ‘’Waarom zouden we bijvoorbeeld zoveel kip uit het buitenland halen als we dat hier zelf kunnen produceren”, aldus de bewindsman in een interview.

Groot landbouwland

“Sinds het begin van deze crisis hebben we bewezen dat we nog altijd een groot landbouwland zijn. De burgers hebben onze capaciteit om ons in een recordtempo aan te passen aan hun veranderde consumptiegewoonten verwelkomd. Er zijn er ook velen te hulp gekomen aan boeren en tuinders die mankracht nodig hadden. We hebben stand gehouden maar tot welke prijs. Bepaalde sectoren zijn vernietigend geraakt en andere ondervinden ook zware gevolgen van deze nooit voorgekomen crisis”, schrijven onder meer de boerenkoepel FNSEA, maar ook de agrarische verzekeraar Groupama en de sociale dienst voor de landbouw MSA.

Een grotere transparantie is nodig over de herkomst van voedingsproducten ‘zodat Fransen Frans kunnen kopen

De crisis heeft naast conjuncturele tekortkomingen vooral ook structurele problemen aan het licht gebracht. “Die moeten we corrigeren omdat ze onze onafhankelijkheid op voedingsgebied en daarmee onze soevereiniteit bedreigen. Sinds 20 jaar stagneert de agrarische productie in Frankrijk terwijl de bevolking in die tijd met 11% is toegenomen. Het aantal boeren is in tien jaar tijd met 15% verminderd. De opbrengsten worden steeds meer onzeker door de klimaatproblemen die versnellen en een onderzoekswereld die nauwelijks in staat is met aangepaste productiesystemen te komen. Tegelijk neemt de ‘low cost’-invoer veel en veel sneller toe dan onze export. Die afhankelijkheid begint gevaarlijk te worden.”

Perspectief voor jongeren

De organisaties willen dat er alles aan wordt gedaan om jongeren weer voor het boerenbestaan te interesseren. “In minder dan tien jaar zal de helft van de boeren met pensioen gaan. Daarom moet jongeren die voor dit vak kiezen weer perspectief worden geboden.” Om de eigen productie op te voeren zal op grote schaal geïnvesteerd moeten worden in uitbreiding en vernieuwing van de capaciteit. Ook is een grotere transparantie nodig over de herkomst van voedingsproducten ‘zodat Fransen Frans kunnen kopen’. “Bovenal moeten we de concurrentiekracht opvoeren. Dat stelt de Franse landbouw in staat om te voldoen aan de wens van de consument om alle mogelijke producten voor elk moment van de consumptie te leveren.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin