Doorgaan naar artikel

FrieslandCampina moet PlanetProof-opslag alsnog betalen

De rechtbank noemt het ‘onaanvaardbaar’ dat FrieslandCampina in 2021 stopte met de betaling van € 2 per 100 kilo PlanetProof-melk.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
FrieslandCampina moet de PlanetProof-toeslag met terugwerkende kracht betalen aan melkveehouders. - Foto: ANP premium

FrieslandCampina moet de PlanetProof-toeslag met terugwerkende kracht betalen aan melkveehouders. - Foto: ANP

FrieslandCampina moet diep door het stof in een zaak van 12 Twentse melkveehouders tegen de zuivelcoöperatie.

De rechtbank Midden-Nederland noemt het ‘onaanvaardbaar’ dat de coöperatie in 2021 stopte met de betaling van een opslag van € 2 per 100 kilo PlanetProof-melk. De coöperatie moet de toeslag met terugwerkende kracht betalen en ook de huidige levering van de melk valt onder de PlanetProof-opslag, oordeelt de rechter.

In februari 2021 liet FrieslandCampina aan 33 Twentse boeren weten dat ze geen opslag meer kregen voor hun PlanetProof-melk. Vanaf 13 maart 2021 werd de opslag ook daadwerkelijk beëindigd.

FrieslandCampina begon in 2018 met de productie met het keurmerk On the way to PlanetProof. Als melk volgens bepaalde duurzaamheidseisen was geproduceerd, mocht het keurmerk PlanetProof erop. Daarbij werd gekeken naar schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit en dierenwelzijn. FrieslandCampina wierf onder de eigen leden aanbieders voor de PlanetProof-melk. Daarvoor werd een aanvullende overeenkomst opgesteld met de betrokken melkveehouders.

Meer PlanetProof-melk dan er markt voor was

In februari 2021 besloot de coöperatie die overeenkomst met de 33 boeren op te zeggen. Er waren inmiddels meer dan 700 melkveebedrijven die PlanetProof leverden, met meer PlanetProof-melk dan FrieslandCampina in de markt kon wegzetten. Een aantal bedrijven kreeg te horen dat zij niet langer aan het keurmerk konden deelnemen “op basis van logistieke overwegingen”.

De 12 boeren die nu bij de rechter gelijk hebben gekregen, berekenden dat zij door de beslissing van FrieslandCampina alleen in 2021 gezamenlijk in totaal meer dan € 180.000 aan inkomsten misliepen. De bedragen variëren van ruim € 6000 tot meer dan € 20.000 per bedrijf.

Lees ook een interview uit 2021 met een van de melkveehouders die geen PlanetProof-toeslag meer kreeg

Pijn verdelen over alle melkveehouders

De rechter stelt nu dat FrieslandCampina de tegenvallende afzet niet op een kleine groep had mogen afwentelen. De coöperatie “had de pijn kunnen en moeten verdelen over de ruim 700 melkveehouders (….)”, aldus het vonnis. De rechter vindt dat de coöperatie in redelijkheid niet tot het besluit had kunnen komen.

De rechter zegt dat de veehouders alsnog recht hebben op de opslag ook over de jaren na 2021, inclusief de wettelijke handelsrente. De situatie is eigenlijk nu zo dat de PlanetProof-toeslag voor de betrokken boeren altijd is blijven gelden en nog steeds geldt. Dat betekent voor FrieslandCampina een aderlating van enkele tonnen, schat advocaat Jurgen Braspenning.

De coöperatie draait ook op voor de kosten van de advocaten Jurgen Braspenning en Cecile Hoitink van Linssen cs advocaten in Tilburg, die voor de boeren pleitten.

Uitspraak geldt niet voor alle getroffen boeren

De uitspraak geldt niet rechtstreeks voor andere boeren die in 2021 uit de PlanetProof-melkstroom werden gezet. Hoitink en Braspenning zeggen dat het in de coöperatieve gedachte zou passen, als het bedrijf alle 33 boeren tegemoet zou komen met wie de afspraak destijds tussentijds werd opgezegd.

FrieslandCampina kan tegen het vonnis in beroep gaan. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin