FrieteRia lanceert frituur met infrarood

18-07 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Ria Dekker, eigenaresse van FrieteRia en BrasseRia in Dronten, gaat haar frites bakken in een infrarood-frituuroven.

“De frites zijn heel krokant, de baktijd is een minuut korter en we hebben op den duur dan geen gas meer nodig”, aldus de onderneemster. Op de radio hoorde Dekker iets over een infraroodsauna. ‘Waarom zou je geen infrarood onder de pan doen?, vroeg ze zich af. “Een vriend van ons maakt besturingssystemen en hij heeft voor ons een infraroodpan ontwikkeld. We zijn nu ruim een jaar aan het experimenteren en we zijn ontzettend tevreden.”

Boosterknop

De nieuwe techniek is heel energiezuinig en milieuvriendelijk, omdat er geen CO2-uitstoot en geen rookgas meer is. Dekker licht toe: “Als de frites in de frituur gaan, dan zakt de temperatuur. Op dat moment zuigen de frites zich vol vet. Daar hebben wij met onze infraroodpan minder last van. Er zit een speciale ‘boosterknop’ op ons systeem, waardoor de temperatuur sneller stijgt. Daardoor is de frites heel knapperig en is deze een minuut sneller klaar. De verwachting is dat je vanwege de constantere verwarming ook langer met het frituurvet kunt doen. Dat is natuurlijk een grote besparing. Het bakken zelf is veel veiliger omdat er geen open vuur meer is.”

Het bakken op infrarood vereist wel meer elektriciteitscapaciteit. “Daarom heeft AquaDataSystems bij ons een kast geplaatst zodat we nu een aansluiting hebben van 250A. We zijn er dus helemaal klaar voor. Eind van het jaar willen we volledig zijn overgeschakeld.”

Inmiddels hebben verschillende leveranciers al interesse getoond en datzelfde geldt voor andere cafetaria- en restauranthouders. “We onderzoeken of het mogelijk is om bestaande ovens te voorzien van de nieuwe pannen.”

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur


Beheer