Skip to content

Goed gelezen: Eiwittransitie in 2023

Vijf goed gelezen artikelen in 2023 onder het thema Eiwittransitie op een rijtje.

Hybride producten, met zowel vlees als plantaardige ingrediënten, kunnen een oplossing zijn voor consumenten die wel vlees willen minderen, maar het (nog) niet willen opgeven. - Foto: Microsoft Bing

Hybride producten, met zowel vlees als plantaardige ingrediënten, kunnen een oplossing zijn voor consumenten die wel vlees willen minderen, maar het (nog) niet willen opgeven. - Foto: Microsoft Bing

Vijf goed gelezen artikelen in 2023 onder het thema Eiwittransitie op een rijtje. Bekijk ook de topvideo’s van dit jaar.

Kansen hybride producten

Hybride producten, die deels uit vlees en deels uit plantaardige ingrediënten bestaan, zijn moeilijk aan de man te brengen. Introducties in supermarkten mislukten. Er is vooral kans voor de producten in branches waar consumenten iets ‘voorgeschoteld’ krijgen.

Time Travelling Milkman

De start-up Time Travelling Milkman wil het verschil maken in vegan producten. Het bedrijf maakt een romig product dat lijkt op zuivel, maar dat volledig plantaardig is.

Lidl Duitsland

Lidl Duitsland gaat de prijzen van vega(n) producten gelijk trekken aan vlees. Dit wordt gedaan binnen het eigen merk Vemondo.

De Krekerij

Start-up de Krekerij stopt per direct door hoge kosten en schulden. De Krekerij maakte voedingsproducten met krekels en sprinkhanen erin verwerkt, zoals burgers, balletjes, bitterballen en ‘shoarma’.

Supermarkten in de eiwittransitie

Hoe staan de supermarkten ervoor als het gaat om de eiwittransitie? Wat zijn de doelen? Eiwit Magazine inventariseerde dit bij de grote ketens. Het belangrijkste aankoopkanaal voor de Nederlandse consument maakt vorderingen, maar is er nog niet. “Het blijkt nog erg lastig om consumenten zover te krijgen vaker plantaardig te eten.”

Topvideo’s over de eiwittransitie in 2023

Het 2e Eiwittransitie Congres van Food&Agribusiness werd een dag voor verschillende partijen om kennis te delen, inspiratie op te doen en te zoeken naar samenwerking om de eiwittransitie verder te ontwikkelen.

Bij Schouten Europe zijn ze al jaren bezig met de ontwikkeling van dé vleesvervangers die kunnen concurreren met dierlijk vlees. Toch blijft dat een uitdaging ziet Mark van Noorloos, commercieel manager bij een van Nederlands oudste vleesvervangerproducenten. Hij ziet dat de consument nog niet klaar is voor vervangers die niet op vlees lijken, al was dit wel zijn verwachting.

Goede eiwitten, meer plantaardig, laag in natrium en variatie in het voedselaanbod. Chef-kok Kees van der Wal van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein heeft het menu helemaal omgegooid.

Snel delen

Afbeelding
Laura Lenderink

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin