Skip to content

Goed gelezen: Sustainable Food in 2023

Vijf goed gelezen artikelen in 2023 onder het thema Sustainable Food op een rijtje.

Too Good To Go

Foto: Too Good To Go

Vijf goed gelezen artikelen in 2023 onder het thema Sustainable Food op een rijtje. Bekijk ook de topvideo’s van dit jaar.

Lidl stopt samenwerking met Too Good To Go

Supermarktketen Lidl gaat zelf ‘verspil mij niet’-groente- en fruittassen verkopen. En stopt daarom de samenwerking met Too Good To Go. Lidl verkocht de afgelopen drie jaar bijna 2 miljoen Too Good To Go-boxen via de app van het anti-verspillingsplatform. Lidl stelt dat de samenwerking er mede voor zorgde dat het inzichten verkreeg in hoe het minder voedsel kon verspillen.

Foodvalley: zie de waarde van reststromen

Verwaarding van reststromen begint de aandacht te trekken bij voedingsbedrijven. Upcycling, de Engelse term voor valoriseren van reststromen, staat nog in de kinderschoenen maar de ontwikkeling komt op gang. Dat ziet Jolijn Zwart-van Kessel, Innovation Lead Circular Agrifood bij Foodvalley, ook. Haar advies: Zie de waarde van reststromen. Dit is het eerste artikel in een reeks over het opwaarderen van reststromen.

Duurzaam doen, is duurzaam rapporteren

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive en stelt hoe je als bedrijf je duurzaamheidsbeleid en -prestaties moet rapporteren. Hierbij is vooral focus op klimaatbeleid en de ambitie om verdere opwarming van de aarde te beperken. Een pakket aan maatregelen is nodig om dit te realiseren.

Martijn Rol, sectormanager Food bij Rabobank, schrijft in zijn column over de CSRD-wetgeving. Wat is zijn advies?

Superlijst Groen 2023

Uit de Superlijst Groen 2023 blijkt dat supermarktketens Ekoplaza, Lidl en Albert Heijn het duurzaamst zijn, gevolgd door Jumbo, Dirk en Aldi in de middenmoot. Plus blijft achter. Er is beoordeeld wat zeven Nederlandse supermarkten doen om duurzaam voedsel de makkelijke keuze te maken. 

Beste food-podcasts van dit moment

Deze lijst met 20 podcasts is stand gekomen door een rondvraag van Danielle Mol van The Green Up Company. In deze podcasts gaan de makers op zoek naar antwoorden op allerlei food gerelateerde vragen. 

Topvideo’s over Sustainable Food in 2023

Een leger van medewerkers vult met militaire precisie 4.000 dozen met sappen, sauzen en andere houdbare producten. Per kwartaal krijgen abonnees, die bij No Waste Army ‘strijders tegen verspilling’ heten, een box met boodschappen. ‘Generaal’ Thibaud van der Steen vertelt hoe No Waste Army werkt en in de toekomst nog meer voedsel wil redden.

Per 1 juli is de nieuwe regeling ingegaan rondom plastic wegwerpverpakkingen. Veel ondernemers zijn nog zoekende wat de beste oplossing is voor hun bedrijf. Zo ook Shamida Smulders van een Griekse restaurant in Utrecht. Zij is niet tevreden met de herbruikbare opties die nu worden aangeboden en is nog zoekende naar de juiste oplossing. Bekijk hier de video waar Smulders uitlegt wat dit betekent voor haar bedrijf en hoe mensen op straat denken over deze nieuwe plastic-regeling.

Aardappelen telen op Mars of een moestuin in een ruimteschip? Het lijkt ver weg, maar boeren, wetenschappers en kunstenaars zijn nu al bezig met de ontwikkeling van ons voedsel van de toekomst. Ruben Baart van Next Nature vertelt in deze video hoe dat voedsel geproduceerd kan worden en wat er in 2050 op ons bord ligt. 

Snel delen

Afbeelding
Laura Lenderink

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin