Skip to content

Dit zijn de 20 beste food-podcasts van dit moment

In deze podcasts gaan de makers op zoek naar antwoorden op foodgerelateerde vragen.

Food
Podcast
Foto: Canva/Kaspars Grinvalds

Foto: Canva/Kaspars Grinvalds

Het aantal podcasts is de afgelopen tijd geëxplodeerd. Ook de wereld van voeding en duurzaamheid blijft niet achter.

Hoe wordt de voedseltransitie aangewakkerd? Waardoor kiezen consumenten voor plantaardig, in plaats van dierlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van gentech? In deze podcasts gaan de makers op zoek naar antwoorden op allerlei foodgerelateerde vragen. Deze lijst is tot stand gekomen door een rondvraag van Danielle Mol van The Green Up Company.

1. Future Food

Maker: Analisa Winther

In de podcast Future Food houdt Analisa Winther gesprekken met mensen en bedrijven over het creëren van de toekomst door middel van voeding. Ze praat over voeding, maar ook over het ondernemerschap dat erbij komt kijken. Luister hier

2. Nutri-Score Unpacked

Maker: BitesWeLove

BitesWeLove is een merk dat gezondere alternatieven maakt voor ongezonde snacks. In de podcast behandelen de makers van het product de vraag: komt de Nutri-Score op de verpakking, of niet? Hiervoor spreken ze diverse experts, waardoor alle vragen rondom de Nutri-score worden beantwoord. Luister hier

3. Food & Agribusiness

Maker: Misset Uitgeverij

Ook Food & Agribusiness heeft een podcast met nieuws en achtergronden om naar te luisteren. In de nieuwe reeks over reststroomverwaarding vertelt Toine Timmermans (Stichting Tegen Voedselverspilling) hoe het staat met de Nederlandse aanpak van voedselverspilling en laat hij zijn licht schijnen over wat voedselproducenten nog kunnen doen om verder te reduceren.

4. Toekomst van ons eten

Maker: BNR Nieuwsradio

Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die zich bezighouden met exotische producten en gewassen. Hij behandelt vragen over de import, maar ook over het succes van het verbouwen van exotische gewassen op Nederlandse bodem. Luister hier

5. The Food Compass

Maker: Compass Group Belgium

The Food Compass geeft een kijkje achter de schermen van de foodservice-industrie. Waar komen kantinegerechten vandaan? En wat zit er in? Luister hier

6. Winnen met pure profit

Maker: Danielle Mol

In de podcast Winnen met pure profit helpt Danielle Mol als strategisch groeipartner bedrijven in de plantaardige sector. Ze geeft bijvoorbeeld tips bij het ondernemen en bespreekt de toekomst van plantaardig eten. Luister hier

7. De BioPodcast

Maker: De BioBorrel

Journalist Sander Heijne bekijkt in deze podcast de gehele biologische voedselketen. Over tien jaar moet volgens Europese plannen een kwart van ons voedsel biologisch zijn. Wat betekent dat precies? En wat voor invloed heeft dat op zowel producent als consument? Luister hier

8. Studio Plantaardig

Maker: Esther Molenwijk

In Studio Plantaardig gaat Esther Molenwijk met experts in gesprek over de transitie naar een meer plantaardige samenleving. Ze bespreekt de voordelen van deze transitie, zoals het tegengaan van de klimaatcrisis, gezondheid en het verminderen van dierenleed. Maar hoe gaan we deze transitie maken? En wat houdt het precies in? Luister hier

9. Future food podcast

Maker: Focusplaza

In de eerste twee seizoenen bespreken Nick en Fons de ontwikkelingen en trends op het gebied van vegan eten. Daarna duiken ze in de wereld van soorten voeding van de toekomst. Dit zijn bijvoorbeeld kweekvlees en eten uit voedselbossen. Luister hier

10. Een podcast over voeding

Maker: iamafoodie

De titel zegt het al: dit is een podcast over voeding. De focus ligt op de wetenschap achter voeding. Wetenschappers met kennis van voeding bespreken allerlei thema’s die hiermee te maken hebben. Luister hier

11. 1-2-Taste Talk Ingredients

Maker: 1-2-Taste

Bij de ontwikkeling van voeding komt heel veel kijken. Daarom geeft Jasper Schouten inzicht in vragen die daarbij relevant zijn. Welke ingrediënten kies je? En hoe kies je het winnende prototype? Luister hier

12. Investing in Regenerative Agriculture and Food

Maker: Koen van Seijen

Koen van Seijen praat met pioniers op het gebied van regeneratieve voeding en landbouw, om zo meer te weten te komen over hoe we geld kunnen inzetten om dit proces zo eerlijk mogelijk te maken voor de mens, de bodem en ecosystemen. Luister hier

13. PlanEET B

Maker: MakerDistrict

In PlanEET B gaat Laura de Grave op zoek naar de verhalen achter het eten dat je elke avond op je bord schept. Ze probeert er achter te komen hoe we het proces hierachter zo veel mogelijk kunnen verduurzamen. Luister hier

14. Bekt Lekker de Podcast

Maker: Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer

Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer bespreken in deze podcast recent foodnieuws. Dit kunnen eetweetjes zijn, maar ook leuke ontdekkingen of uitgebreidere verhalen over voeding zijn. Luister hier

15. Mama’s Maaltijden de Podcast

Maker: Mamas Maaltijden

De oprichters van Mama’s Maaltijden zijn Serdar Tolenaar, Rick Hageman en Henk Brussaard. Zij vertellen in de podcast hoe ze uitgroeiden tot een succesvol retailmerk. Luister hier

16. Red to Green Food Tech

Maker: Marina Schmidt

De voedingsindustrie moet van rood naar groen; ofwel van vervuilend en schadelijk, naar gezond en duurzaam. Marina Schmidt bespreekt uitgebreid hoe we deze transitie kunnen maken. Onderwerpen zoals verpakkingen, de consument, verspilling en technologie worden besproken. Luister hier

17. Consumer Foods to Go

Maker: Rabobank

Deze podcast van Rabobank houdt je op de hoogte van de laatste trends in de retail van levensmiddelen. Cyrille Filott spreekt experts over voedingstechnologie, voedingsprocessen en hoe de behoeftes van de consument veranderen. Luister hier

18. Werken aan Goed Voedsel

Maker: René Bruijns en René Schellekens

René Bruijns en René Schellekens reizen het land door om voorlopers in de ontwikkeling van voeding te ontmoeten. Wat is goed en gezond voedsel? Is dat duurzaam, of juist betaalbaar? En hoe ziet de voedingswereld er over twintig jaar uit? Luister hier

19: De FMCG Innovatie Podcast

Maker: Theo Toering

Deze podcast is helemaal gericht op FMCG: Fast Moving Consumer Goods. Innovaties worden besproken en daarnaast kom je meer te weten over de reis naar de FMCG Innovatie Award. Luister hier

20. Hoge Bomen

Maker: BNR Nieuwsradio

In elk seizoen van Hoge Bomen wordt een ander bedrijf door de BNR-audit gehaald. In het eerste seizoen was dit Jumbo. Hierin leer je alles over de geschiedenis van de supermarktketen en de mensen die hierbij betrokken waren. Luister hier

Snel delen

Afbeelding
Lauressa van Roekel

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin