Handelsgezant Trump: behoud importheffingen China

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. - Foto: ANP
De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. - Foto: ANP

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer roept de aankomende Amerikaanse president Joe Biden op de importheffingen op Chinese producten te behouden.

Verder moet Biden volgens Lighthizer zorgen dat wereldhandelsorganisatie WTO minder macht krijgt en moet het moeilijker worden voor Amerikaanse bedrijven om zich in het buitenland te vestigen, zegt hij in een afscheidsinterview in zakenkrant Wall Street Journal.

Volgens Lighthizer heeft de regering-Trump er met zijn harde aanpak van China voor gezorgd dat Amerikaanse werknemers er beter voor staan. Voorgaande regeringen waren volgens hem altijd bang om Peking kwaad te maken. “We hebben de manier veranderd waarop mensen over China denken. We willen een Chinabeleid dat rekening houdt met de geopolitieke concurrentie tussen de Verenigde Staten en een rivaal, een economische rivaal.”

Geen langetermijnhervormingen

De handelsoorlog tussen de VS en China begon in juli 2018. De Trump-regering hief $ 34 miljard aan tarieven op Chinese goederen. China legde vervolgens een importtarieven op op Amerikaanse sojabonen en andere landbouwproducten.

Begin 2020 sloot president Donald Trump een handelsdeal met China. China beloofde onder andere meer Amerikaanse goederen te kopen, waaronder miljarden dollars extra aan landbouwproducten. De VS zag af van een aangekondigde ronde van nieuwe importheffingen.

Het economische team van aanstaand president Biden deelt veel van de denkbeelden van Lighthizer, maar de adviseurs van Trumps opvolger wijzen erop dat het niet gelukt is om langetermijnhervormingen af te dwingen bij de Chinese regering. Zo is aan de Amerikaanse eisen voor minder staatssteun voor de Chinese industrie en betere bescherming van de bedrijfsgeheimen van Amerikaanse ondernemingen nog niet voldaan.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Wat zijn de voor- en nadelen van handelsverdragen voor agrifood? En welke verdragen zijn er? Lees meer over handel op deze themapagina

ANP Algemeen Nederlands Persbureau

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.