Skip to content

Harvard ontwikkelt opvolger van gentechniek Crispr-Cas

Foto: Canva

Foto: Canva

Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University hebben een nieuwe genetische techniek ontwikkeld.

Het zogenoemde Retron Library Recombineering (RLR) veroorzaakt minder onvoorspelbare reacties in het genoom dan Crispr-Cas, stellen de onderzoekers in een artikel op de website van het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering, onderdeel van Harvard University. Ze vinden RLR daarom een verbetering ten opzichte van Crispr-Cas. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

‘RLR is eenvoudiger en flexibeler’

Met Crispr-Cas9 kunnen specifieke stukjes DNA worden bewerkt, schrijft onderzoeker Max Schubert. “Maar deze techniek is ingewikkeld om te reguleren en kan zelfs giftig zijn voor cellen, omdat Cas9 vaak ook onbedoelde locaties op het genoom knipt. RLR is eenvoudiger en flexibeler voor het bewerken van genen en voorkomt de toxiciteit die vaak wordt waargenomen bij Crispr-Cas. Ook kunnen onderzoekers met RLR veel beter en sneller waarnemen welke veranderingen hebben plaatsgevonden op het genoom.”

Met een gene-editing techniek als Crispr-Cas en RLR wordt het DNA van een cel bewerkt zonder dat soortvreemd DNA wordt ingebracht. Door de bewerking veranderen bepaalde eigenschappen van de plant. Veredelaars wereldwijd passen volop Crispr-Cas toe, omdat de techniek goedkoop is en snel gewenste resultaten oplevert.

Toelatingsprocedure langdurig en duur

In de EU vallen dergelijke technieken onder de regelgeving uit 2001 voor genetische modificatie. Daardoor mogen producten die voortkomen uit zo’n gene-editing techniek pas op de markt worden gebracht na een toelatingsprocedure te hebben doorlopen. Daar zien veredelaars vanaf, omdat die procedure erg lang duurt en veel geld kost. Bovendien is de uitkomst van tevoren ongewis. Veel veredelingsbedrijven willen daarom dat Brussel de wetgeving aanpast. Maar daar ziet het voorlopig nog niet naar uit.

Europees commissaris Maroš Šefčovič meldde onlangs dat hij voldoende redenen ziet om een verkenning te doen naar een gericht beleid voor planten die het product zijn van nieuwe genetische technieken.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin