Health Canada: gene-editing is veilig

Canadese vlag. Foto: Canva
Canadese vlag. Foto: Canva

Gewassen die genetisch zijn veranderd via gene-editing kunnen in Canada veilig tot voedsel worden verwerkt.

Bij gene-editing, zoals Crispr-Cas, wordt het DNA van een plant veranderd zonder dat genen van buiten worden ingebracht. Het is een veilige techniek, stelt de gezondheidsautoriteit Health Canada in een verklaring die is ondertekend door Karen McIntyre, hoofd van het directoraat Voedsel van Health Canada.

Het overheidsbureau wil de richtlijn voor de voedselproductie aanpassen, zodat gewassen die voortkomen uit gene-editing-technieken in voedsel kunnen worden verwerkt. Health Canada heeft 25 maart een internetconsultatie geopend over deze voorgenomen verandering in de wetgeving. De raadpleging sluit op 24 mei 2021. Daarna komt Health Canada met een voorstel.

Net zo veilig

Volgens McIntyre zijn planten die voortkomen uit gene-editing-technieken net zo veilig als planten die zijn gekweekt volgens de traditionele veredeling. “Gene-editing zorgt voor verbeterde precisie bij het kweken van nieuwe planten en is onderworpen aan dezelfde strenge regels als conventioneel gekweekte planten.”

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.