Hoge boterprijs raakt Franse banketbakkers

05-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Franse bakkers en vooral banketbakkers hebben te kampen met sterk gestegen prijzen voor roomboter.

Dat maakt een verdere prijsverhoging van hun producten onvermijdelijk, waarschuwt de bakkersorganisatie aan de vooravond van Driekoningen, als de meeste Franse gezinnen een speciale ‘galettes des rois’ taart kopen.

Sterk toegenomen vraag naar boter

Volgens het economisch instituut voor de zuivelindustrie Cniel is boter in het laatste kwartaal van 2021 30% duurder geworden. Dat komt vooral door een sterk toegenomen vraag, zowel uit China als in Frankrijk zelf. China voerde afgelopen jaar 20% meer boter in dan in 2020, berekent Cniel.

Ook andere producten duurder

Daar tegenover staat slechts een geringe stijging van de productie. In de eerste 10 maanden kwam die productie in Frankrijk uit op bijna 295.000 ton, dat is slechts 0,9% meer dan in dezelfde periode in 2020, meldt de agrarische statistiekdienst Agreste. Zuivelfabrikanten geven volgens het Cniel de voorkeur aan kaas omdat dat meer opbrengt.

Volgens de Confédération nationale de la boulangerie-pâtisserie française treft dat vooral de traditionele januari-taart omdat die voor 25% uit boter bestaat. “Andere ingrediënten, zoals suiker of eieren, zijn ook een stuk duurder maar dat telt minder zwaar door. Behalve de galette treft de prijsstijging ook andere producten met veel boter zoals croissants of pain au chocolat”, zegt voorzitter Dominique Anract.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer