Doorgaan naar artikel

Hoge energieprijzen storten kwart energie-intensieve bedrijven in het rood

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sector verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de hoge energieprijzen.

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sector, waaronder bakkers, verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien door de hoge energieprijzen.

Bakkers behoren tot de ondernemers die veel energie gebruiken en hun kosten enorm zien toenemen. - Foto: ANP

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sector verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de hoge energieprijzen.

Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een zogenoemde ‘flitspeiling’. Volgend jaar loopt het aantal verder op, zo is de verwachting.

Drie tot acht keer zoveel betalen voor elektriciteit

Het gaat dan om bedrijven die veel stroom nodig hebben voor hun bedrijfsvoering, waaronder glastuinbouwbedrijven, bakkers en slagers. Uit een rondvraag van de werkgeversorganisaties onder 722 ondernemers blijkt dat een derde van hen inmiddels drie tot acht keer zoveel betaalt voor elektriciteit ten opzichte van vorig jaar.

Veruit de meeste bedrijven kunnen de gestegen kosten door de hoge energieprijzen niet of nauwelijks doorberekenen, omdat ze zich niet uit de markt willen prijzen. Zo zijn ze bijvoorbeeld gebonden aan langlopende contracten of krijgen ze hun prijzen opgelegd door hun opdrachtgever.

Leestip: Problemen in frietketen stapelen zich op door hoge energieprijzen

Rode cijfers door hoge energieprijzen

Van de ondervraagde ondernemers verwacht een derde volgend jaar (zwaar) in de rode cijfers te duiken. In totaal heeft 65% een variabel of aflopend contract en wordt nu, of binnenkort, geconfronteerd met fors hogere energieprijzen. Slechts 10% heeft nog een langer doorlopend contract en blijft vooralsnog buiten schot.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn in gesprek met de overheid om een oplossing te vinden om deze tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen te overbruggen.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin