Skip to content

Ierse boer dreigt flink stuk inkomen te verliezen

Een no-deal Brexit zal er bij de Ierse agrariërs fors inhakken.

Vee van een Ierse veehouder. Een no-deal-brexit zet de inkomens van ierse boeren behoorlijk onder druk. - Foto: Reuters

Vee van een Ierse veehouder. Een no-deal-brexit zet de inkomens van ierse boeren behoorlijk onder druk. - Foto: Reuters

Een no-deal Brexit zal er bij de Ierse agrariërs fors inhakken, blijkt uit een vooruitblik op het komende jaar van het Ierse onderzoeksbureau voor de landbouw. De gevolgen van corona lijken enigszins mee te vallen.

Ierse boeren gaan een onzeker en moeilijk 2021 tegemoet. Als er geen deal komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, dan daalt het gemiddelde inkomen van Ierse rundveehouders met zo’n 40%, terwijl melkveehouders een inkomensdaling met 13% kunnen verwachten. Voor schapenhouders ziet het beeld er echter positief uit. Als de enorme Britse schapenhouderij niet meer kan exporteren naar het Europese vasteland, biedt dat grote kansen voor de Ieren.

Stevige prijsdalingen

Dat beeld schetst de onderzoeksinstelling voor de landbouw Teagasc in haar Outlook 2021. Als er geen brexit-overeenkomst komt, waar het begin deze week ernstig naar uitziet, dan wordt ook de omvangrijke Ierse export naar het VK getroffen door tarieven ‘die significante negatieve gevolgen zullen hebben voor de omvang van de handel’. De export naar het VK en de outputprijzen zullen dan dalen met 20% voor rundvlees en rond de 8% voor varkensvlees en zuivel. Ierse schapenhouders kunnen echter 7% hogere prijzen verwachten.

Inkomen daalt 18%

In zo’n no-deal-scenario zou het gemiddelde boereninkomen in Ierland dalen met 18% tot € 20.200, waarmee de totale agrarische sector € 690 miljoen aan inkomen kwijt raakt. Daarbij is echter geen rekening gehouden met extra steun van de EU of de Ierse overheid, die volgens Teagasc wel waarschijnlijk is. Maar ook als die tarieven via een deal worden vermeden, dan komen er nog controles en administratieve vereisten ‘die onvermijdelijk zijn omdat het VK de Europese eenheidsmarkt verlaat’, benadrukt de organisatie.

Coronacrisis

Teagasc gaat er verder vanuit dat de coronacrisis tot zeker de tweede helft van 2021 zal duren. “Er zijn positieve ontwikkelingen rond vaccins, maar dat vergt een enorme logistieke operatie.” Corona heeft per saldo echter minder invloed gehad op de agrarische sector dan begin 2020 nog werd gevreesd. “De voedselconsumptie buitenshuis is substantieel verminderd maar dat is grotendeels gecompenseerd door een hogere consumptie thuis. Internationaal gezien blijkt de agrarische handel ondanks de coronamaatregelen aardig weerbarstig”, aldus Teagasc.

Inkomens in 2020

Dat leidt Teagasc tot de schatting dat het gemiddelde inkomen op Ierse melkveehouderijen dit jaar 5% hoger is uitgekomen dan in 2019. Lagere kosten, stabiele melkprijzen en een verdere toename van de productie hebben daar alle aan bijgedragen. Bedrijven met melkvee deden het nog een stuk beter met 17% hoger inkomen, maar bij rundveemesters blijft het inkomen op hetzelfde peil als een jaar geleden door een minder gunstige ontwikkeling van de veeprijzen.

Op Ierse akkerbouwbedrijven wordt dit jaar daarentegen gemiddeld 11% minder verdiend dan vorig jaar door aanzienlijke lagere oogsten.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin