Insectenkweker Protix haalt € 50 miljoen op

08-02 | Laatste update op 18-10 | |
Afbeelding: Canca en Protix
Afbeelding: Canca en Protix

Insectenkweker Protix heeft € 50 miljoen opgehaald onder een groep nieuwe investeerders.

Het bedrag wil het bedrijf uit Noord-Brabant gebruiken voor internationale uitbreiding en research and development (R&D). Dat maakte de kweker van insecten en larven van de zwarte soldatenvlieg (black soldier fly) dinsdag bekend.

De nieuwe investeerders zijn de Franse bank BNP Paribas, het European Circular Bioeconomy Fund, de Prince Albert II Foundation en The Good Investors (beide onderdeel van Monaco Asset Management). Ook de bestaande aandeelhouders, Aqua-Spark, Rabo Investments en Invest-NL ondersteunen de nieuwe financiering.

Protix werd opgericht in 2009. In 2019 opende het een nieuwe productiefaciliteit in Bergen op Zoom. Protix produceert op commerciële en industriële schaal ingrediënten op basis van insecten. Reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt om de insecten te kweken. Deze insecten worden vervolgens weer gebruikt als voer voor huisdieren, vissen, kippen en andere dieren.

Goedkeuring Europese Commissie

Op het gebied van Europese regelgeving heeft Protix de wind mee. Vorig jaar werden insecten als veevoer goedgekeurd door de Europese Commissie. Daarnaast is Protix ook bezig met insecten als humane voeding. Daarvoor diende het bij de EU meerdere Novel Food-verzoeken in. Het kreeg tot nu toelating voor het op de markt brengen voor drie insectensoorten.

Protix wil groeien

De volgende groeifase bestaat uit wereldwijde groei, het bouwen van nieuwe faciliteiten en het vergroten van de capaciteit. CEO en oprichter Kees Aarts zegt in het persbericht: “We zijn erg blij om zo’n impactgerichte groep investeerders te verwelkomen die onze missie ondersteunt om het voedselsysteem weer in balans te brengen met de natuur. Hun steun markeert een spannende volgende stap voor 2022 na een gedenkwaardig 2021, toen we commercieel succes realiseerden, een succesvol insectenkweekprogramma voltooiden en onze organisatie versterkten met nieuw talent op sleutelposities. De aanhoudende interesse van zowel financiële instellingen als impactbeleggers versterkt onze stapsgewijze aanpak om ons bedrijf op te schalen. Dit is een belangrijke stap naar verdere exponentiële groei.”

Kloosterman


Beheer