Skip to content

Investeringen in alternatieve eiwitten daalden in 2022

Bedrijven in alternatieve eiwitten haalden wereldwijd 42% minder geld binnen. In Europa nam het investeringsbedrag wel ​​​​​​​toe met 24%.

Updated on:
Business
Nieuws
De de meeste investeringen in alternatieve eiwitten gingen naar plantaardige eiwitten. - Foto: Canva/Philip Steury premium

De de meeste investeringen in alternatieve eiwitten gingen naar plantaardige eiwitten. - Foto: Canva/Philip Steury

Investeringen in alternatieve eiwitten namen in 2022 fors af. Bedrijven in alternatieve eiwitten haalden wereldwijd $ 2,9 miljard (€ 2,7 miljard) binnen. Dat is een daling van 42% ten opzichte van 2021. In Europa nam het investeringsbedrag toe met 24% tot $ 622 miljoen (€ 582 miljoen).

Dat blijkt uit een analyse van het Good Food Institute (GFI) op basis van gegevens van Pitchbook. Volgens GFI heeft de daling te maken met het sentiment dat breder leeft onder investeerders. De investeringsbereidheid was vorig jaar lager. Dit kwam door markt- en economische omstandigheden, onder andere de oorlog in Oekraïne en renteverhogingen.

In 2021 haalden bedrijven een record van $ 5 miljard op. Dat was toen een stijging van 60% ten opzichte van 2020. De investeringen in Europa bedroegen in 2021 € 2,2 miljard. Met de daling in 2022 is het bedrag weer terug op het niveau van voor 2021. Het meeste geld ging naar plantaardige eiwitten (€ 1,1 miljard), gevolgd door kweekvlees (€ 838 miljoen) en eiwitten uit fermentatie (€ 788 miljoen).

Investeerders optimistisch over alternatieve eiwitten

GFI vroeg ruim 100 investeerders die actief zijn of geïnteresseerd zijn in alternatieve eiwitten naar hun belangstelling te investeren. Daaruit blijkt dat 99% optimistisch is over de alternatieve eiwitindustrie op de lange termijn. Bijna de helft stelde dat hun investeringen in de sector in 2022 niet waren afgenomen.

De meeste respondenten verwachten meer te investeren in de meer nieuwe alternatieve eiwitcategorieën, met name fermentatie, gecultiveerde zuivel en alternatieve vetten. Investeerders verbreden ook: steeds minder wordt alleen geld gestoken in plantaardige activiteiten. Er is steeds meer interesse in fermentatie.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin