Skip to content

Juist in een crisis is visie van belang

De VN Voedsel- en Landbouworganisatie heeft becijferd dat de wereldwijde voedselprijzen sinds januari 2022 met 13% zijn gestegen.

Updated on:
Column
Food
Kunstmest strooien op een perceel tarwe. Foto: Peter Roek premium

Kunstmest strooien op een perceel tarwe. Foto: Peter Roek

De VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) heeft becijferd dat de wereldwijde voedselprijzen sinds januari 2022 met 13% zijn gestegen.

Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn in 30 jaar tijd levensmiddelen niet zo duur geweest. De cijfers van de FAO zijn ontluisterend. Dit heeft grote gevolgen voor de minder kapitaalkrachtige landen in de wereld. Een ontwikkeling die versterkt wordt door de hoge energieprijzen.

Koopkracht

Het Nederlandse antwoord hierop getuigt niet van visie. Zo stelt de minister van LNV dat er geen voedseltekorten dreigen, zowel in de Europese Unie als in Nederland. Voedseltekorten zijn er (nog) niet in Nederland. Grotere problemen voor de Nederlander zijn echter de stijgende voedsel- en energieprijzen, die mensen in armere landen en met een kleinere beurs in de problemen brengen. Het eerste kan een probleem worden voor Nederland als exportmarkt en het tweede voor de koopkracht.

Kunstmest

Echter, de oorlog zorgt nu al voor problemen in de beschikbaarheid en toegang tot veel oliezaden en granen. Naast de eerdergenoemde structurele problemen begint het op dit moment in de Nederlandse landbouwsector al serieus te wringen in de kunstmestsector. De beschikbaarheid en betaalbare toegang ervan staat onder druk door de hoge tarieven voor aardgas. Dit drijft de kunstmestprijzen naar ongekende hoogte.

Een proactieve houding met concrete oplossingen neemt veel zorgen in de landbouwsector weg

Om het probleem ‘kleiner’ te maken, kan de overheid nu al kijken naar compensatie voor boeren als tegemoetkoming voor de verhoogde prijzen. Een proactieve houding met concrete oplossingen neemt veel zorgen in de landbouwsector weg. De verwachting is namelijk dat zowel de handelsbelemmeringen als de productieterugval blijven bestaan.

Nu ingrijpen

Eerdere crises – die eigenlijk nu nog voortduren – zoals de stikstofcrisis bestaan ook door te laat ingrijpen en te generieke maatregelen. Laten we hiervan leren en nu ingrijpen. De Nederlandse boeren hebben namelijk nu te maken met prijsverhogingen waarvan het einde nog niet in zicht is.

Snel delen

Afbeelding
Jesse Markus

adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin