Doorgaan naar artikel

Just Eat Takeaway verwacht winstgevender te worden

Just Eat Takeaway maakte in het eerste halfjaar van 2021 bijna een half miljard euro verlies.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway maakte in het eerste halfjaar van 2021 bijna een half miljard euro verlies.

Het bedrijf stelt echter dat het ‘de piek van zijn absolute verliezen bereikt’ heeft. Vanaf nu verwacht de maaltijdbezorger verbeterde winstgevendheid door groei en schaalvergroting, productverbeteringen, operationele efficiency en het rekenen van hogere prijzen aan klanten. Volgens het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl heeft het die flexibiliteit omdat het nu lagere prijzen rekent dan concurrenten.

Verlies door overnames

Het verlies van € 486 miljoen komt met name door de overname van het Britse Just Eat, die in april werd afgerond en het Amerikaanse Grubhub, dat in juni definitief werd overgenomen. De omzet van Just Eat Takeaway steeg wel hard met 47% tot € 2,6 miljard.

Eerder al maakte Just Eat Takeaway bekend dat het aantal bestellingen sterk was gestegen. Daarvoor werd wel flink geïnvesteerd in de markten waar Just Eat groot was zoals het Verenigd Koninkrijk en Australië. Zo ging het bedrijf daar met eigen bezorgers maaltijden aan huis brengen voor restaurants. Ook werd op prijs geconcurreerd en geld gestoken in reclamecampagnes. De groei van de omzet in het VK was 81%. De omzet daar kwam uit op € 552 miljoen. De Nederlandse omzet steeg met 50% tot € 120 miljoen. De omzet hier groeide onder andere door meer orders en een grotere omzet per order. Er werden meer dan 31 miljoen orders verwerkt. Dat is 37% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Koers steeg ondanks verlies

De koers van het beursgenoteerde bedrijf steeg na bekendmaking van de halfjaarcijfers tot boven € 74 per aandeel, ondanks dat het verlies groter was dan analisten hadden verwacht. De ebitda (resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen) viel echter hoger uit dan verwacht.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin