Skip to content

Kabinet reserveert € 50 miljoen voor stimulering biologische markt

Het demissionaire kabinet reserveert €50 miljoen in de begroting voor de ontwikkeling van de biologische markt.

Nieuws
Food
Biologisch vleesaanbod in de supermarkt. - Foto: Koos Groenewold

Biologisch vleesaanbod in de supermarkt. - Foto: Koos Groenewold

Het demissionaire kabinet reserveert € 50 miljoen voor de ontwikkeling van de biologische markt. In totaal stelt het kabinet € 175 miljoen beschikbaar voor investeringen in de landbouw. Dat blijkt uit de landbouwbegroting die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Het budget van € 50 miljoen is bestemd voor consumentencampagnes, BioRegio’s, Nationale Bioweken, ambassadeurs en ketenregisseurs in de diverse biologische ketens, als onderdeel van het marktprogramma van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Brancheorganisatie Bionext is blij met de impuls om biologische ondernemers te ondersteunen en om groei te stimuleren. “Deze investering beoogt een langdurig vliegwieleffect, doordat provinciale en gemeentelijke overheden, banken, boerenorganisaties, ketenpartijen en supermarkten steeds vaker biologisch centraal gaan zetten in hun bedrijfsvoering en toekomstplannen”, reageert Bionext-directeur Michaël Wilde.

Lees op Boerderij.nl hoe de € 175 miljoen voor investeringen in de landbouw verder wordt verdeeld

‘Goed nieuws voor hele samenleving’

Het is van groot belang dat alle aandacht uitgaat naar het ontwikkelen van de mark, benadrukt Wilde. “Veel ondernemers in de biologische sector hebben het nu bijzonder lastig. De reservering van € 50 miljoen is niet alleen goed nieuws voor huidige en toekomstige biologische boeren en andere ondernemers, maar voor de hele samenleving. De biologische productiewijze is een zeer belangrijk onderdeel van de oplossing als het gaat om schoner water, minder stikstof en CO2-emissies, meer biodiversiteit, weerbaardere bodems, meer dierenwelzijn en onze eigen gezondheid.”

In lijn met eerdere afspraken

Het budget is in lijn met eerdere afspraken die gemaakt werden in het geklapte landbouwakkoord. Dat zegt Laurens Nuijten, verenigingsmanager Biohuis en medeonderhandelaar voor het landbouwakkoord. “Biohuis en Bionext hebben maandenlang een constructieve rol gespeeld om tot een landbouwakkoord te komen. Dat er uiteindelijk geen akkoord kwam, was voor veel biologische ondernemers een grote teleurstelling. De concrete toezegging van demissionair landbouwminister Piet Adema wordt om die reden enorm gewaardeerd.”

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin