Kamer wil snel af van btw op groente en fruit

25-03 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De btw op groente en fruit moet zo snel mogelijk worden geschrapt.

Een deel van de Tweede Kamer, waaronder een aantal coalitiepartijen, snapt niet waarom dit zo lang moet duren. De Kamer debatteerde donderdag 24 maart over het nationaal preventieakkoord, waar het voorstel van de btw-afschaffing een van de concrete maatregelen is om mensen aan een gezondere leefstijl te helpen. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema wil dat de btw op groente en fruit zo snel mogelijk op 0% wordt gezet. “Het is zonde om daar lang op te wachten.” Dat is ook niet nodig, vindt hij.

Grijs gebied

Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid is het probleem dat er een ‘grijs gebied’ bestaat over wat wel en niet onder dat 0-tarief zou moeten vallen. Samen met staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) breekt Van Ooijen zich het hoofd over wat precies onder groente en fruit valt. Daarbij moet antwoord komen op vragen als: moeten een blikje bonen of een karton gezeefde tomaten ook van btw worden uitgezonderd. Heerema ziet het probleem niet: “Iedereen weet wat vers fruit en verse groente is. Schaf om te beginnen daar de btw op af. De inkleuring van dat grijze gebied kan later”, opperde Heerema.

De coalitiepartijen hebben in het coalitieakkoord van afgelopen december al afgesproken dat over groente en fruit geen btw meer betaald moet worden. Ook andere politieke partijen waren hier toen al enthousiast over. Lisa Westerveld van GroenLinks bijvoorbeeld, zij wil nog wel een stap verder gaan, in het invoeren van een suikertaks. Ook hierover heeft de coalitie afspraken gemaakt, afgelopen december, in de zin dat de belasting op suikerhoudende dranken omhoog moet.

Vertraging door computersysteem

De vertraging van het vrijstellen van btw op groente en fruit zit vooral in het computersysteem, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Brancheorganisaties zoals het CBL en het GroentenFruit Huis vinden de btw-verlaging ook een goed plan en maanden eerder het ministerie al tot een vlotte invoering. De Europese ministers van Financiën zijn onlangs overeen gekomen dat een 0% btw-tarief op productgroepen zoals groente en fruit mogelijk moet zijn.

van Rooijen


Beheer