Doorgaan naar artikel

Ketenintegratie krijgt alsnog vleugels

Slachterij De Groene Weg wil ‘ketenregisseur’ worden in de lastige markt van bio-rundvlees.

Geüpdatet op:
Vleesvee
Commentaar
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De biosector geldt wel als kraamkamer van nieuwe ideeën, technieken en afzetconcepten. Dat bewijst nu ook slachterij De Groene Weg. Die wil ‘ketenregisseur’ worden in de lastige en versnipperde markt van bio-rundvlees. Als dit lukt, kan dat mogelijk ook grote en positieve gevolgen krijgen voor de gangbare rundermarkt.

Wat is er aan de hand? Uitstootkoeien, slachtkoeien en kalveren zijn voor melkveehouders pure bijzaak. In de gangbare keten is er nog kalverintegratie VanDrie die overtollige kalveren weet te verwaarden. De biosector heeft zoiets niet.

Betrokkenheid in hele bio-kalverketen voor betere verwaarding

Het gevolg is dat de kalveren puur ad hoc en her en der verkocht worden. En natuurlijk, ze vinden wel een plek, maar niet op de meest hoogwaardige manier. Het meeste vlees van dieren afkomstig van biologisch-melkveebedrijven komt als gangbaar vlees in de winkel terecht. Dat is kapitaalverlies.

Ketenintegratie is al tientallen jaren een begrip, maar lijkt nu echt vleugels te krijgen

Als ‘ketenregisseur’ wil De Groene Weg daar een eind aan maken. Daarvoor zijn duidelijker afspraken binnen de keten nodig. Meer betrokkenheid, minder vrijheid-blijheid. Met als gehoopte uitkomst: beter resultaat en meer duidelijkheid voor iedere speler in de keten.

Ketensamenwerking bio-sector impuls voor gangbare sector

Het recept is bekend en bewezen succesvol in andere sectoren, al moet gezegd dat ook in de varkenshouderij de samenwerking binnen de keten een moeizaam verhaal is. Als dit van de grond komt in de bio-rundveehouderij, kan het wellicht vleugels krijgen en ook de gangbare rundveesector een impuls geven. Daar hangt nog te veel af van toeval en kortetermijndealtjes.

Ketenintegratie is al tientallen jaren een begrip, maar lijkt nu echt vleugels te krijgen. Een positieve ontwikkeling.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin