Doorgaan naar artikel

Komt er toch een vleestaks?

Geüpdatet op:
Column
Sustainable food
Als de vleestaks wordt ingevoerd, dan komt vlees onder het hoge btw-tarief van 21% te vallen. - Foto: Canva/Álvaro González

Als de vleestaks wordt ingevoerd, dan komt vlees onder het hoge btw-tarief van 21% te vallen. - Foto: Canva/Álvaro González

Wordt de vleestaks dan toch nog ingevoerd? De verhoging van btw op vlees is weer in beeld bij de politiek. Dat blijkt uit een brief van onze minister van landbouw aan de Tweede Kamer.

Als de vleestaks wordt ingevoerd, dan komt vlees onder het hoge tarief voor de btw te vallen (21%). Nu is het btw-tarief voor vlees 9%. Een verhoging van 12% dus. Een aantal politieke partijen wil deze extra belasting op vlees al heel lang invoeren, er was alleen nooit een meerderheid voor in de Tweede Kamer. Maar dat zou zo maar eens kunnen veranderen.

‘Straf’ op het eten van vlees

Als een belastingmaatregel een ‘taks’ of ‘tax’ genoemd wordt, krijg ik altijd een beetje jeuk. Want als een maatregel de toevoeging taks of tax krijgt, dan wordt er bewust een negatieve lading aan de regeling gegeven. En dat is hier ook het geval. Het doel van een hogere belastingheffing op vlees is dat er minder van gegeten wordt. Het is dus een ‘straf’ op het eten van vlees.

In de brief van Carola Schouten staat het als volgt: “positieve prijsprikkels voor duurzaam voedsel en negatieve prijsprikkels voor niet duurzaam voedsel. Daarom wil ik verder werken aan het idee van reële beprijzing van vlees, zoals reeds in de brede maatschappelijke heroverweging aan bod is gekomen”. Vlees is blijkbaar niet duurzaam en daarom moet er minder van gegeten worden.

Lees ook over de Kamerbrief: Supermarkten moeten regie nemen bij verduurzamen

Hoe herverdeel je de extra opbrengst van vlees?

Het idee is dat de extra belastingopbrengsten weer terug zouden moeten vloeien naar duurzame veehouders. Een sympathiek idee, maar wie moet dat uitvoeren? De btw verhogen naar 21% is een koud kunstje voor de overheid, maar het herverdelen van de extra opbrengst, hoe ga je dat doen? Voordat je het weet, is er weer een leger ambtenaren, accountants en bedrijfsadviseurs mee in de weer die elkaar aan het werk houdt. Allemaal administratieve lasten waar een boer niets aan heeft. Hopelijk blijft ons dit bespaard.

Snel delen

Image
Pieter Seegers

Fiscalist

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin