Doorgaan naar artikel

Kweekvlees: overstap op plantaardig serum is belangrijke innovatie

Overstappen op een plantaardig serum is een belangrijke innovatie bij de productie van kweekvlees.

kweekvlees plantaardig serum

Foto: Canva

Er moet nog heel wat gebeuren voor consumenten op grote schaal overstappen op kweekvlees.

Niet alleen omdat grootschalige productie nog van de grond moet komen, ook omdat er in het productieproces nog best iets ‘aan de hand’ is. Dat zegt Cai Linton, CEO van Multus Biotechnology uit Londen, in een interview op FoodAgribusiness.nl. Volgens hem zitten er nog ‘achterhaalde oplossingen’ in de productieketen die grootschalige adoptie door de consument in de weg zitten.

Kampioenen op het gebied van diervriendelijkheid en milieu

Hij heeft een punt. De uitvinders van kweekvlees hebben zichzelf met veel succes gelanceerd als kampioenen op het gebied van diervriendelijkheid en milieu. Maar lange tijd bleef het vooral bij een belofte gebaseerd op schone verwachtingen. In de toekomst kan kweekvlees qua milieu-impact inderdaad beter scoren dan rundvlees, iets beter dan varken en ongeveer gelijk aan kip, maar het zal alternatieven op plantaardige basis niet verslaan, bleek uit Wagenings onderzoek.

Maar zo ver is het nog niet. Momenteel is de uitstoot van broeikasgas bij de productie van kweekvlees nog veel hoger dan van vlees, bleek dit jaar uit een levenscyclusanalyse. Dat komt doordat de voeding voor de kweekvleescellen onder laboriumachtige omstandigheden geproduceerd moet worden.

Niet alleen start de productielijn nog met dierlijke stamcellen, ook het benodigde serum heeft een dierlijke herkomst

Zelfs op het gebied van dierenwelzijn is het nog niet per se koek en ei. Niet alleen start de productielijn nog met dierlijke stamcellen, ook het benodigde serum heeft een dierlijke herkomst; het komt uit foetussen van koeien. Overstap op plantaardig serum is een belangrijke innovatie. Het bedrijf van Linton doet dat nu. Eerder kondigde het Nederlandse Mosa Meat, de pionier van deze sector, dat ook al aan. Dit bedrijf maakte afgelopen voorjaar ook bekend dat het in samenwerking met Nutreco overstapt op andere ingrediënten voor het ‘voer’.

Ingrediënten die minder milieu-impact hebben. Zo gaat het dus wel de goede kant op met het kweekvlees.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin