Landbouwraad: geen bewijs voor opheffen boycot Rusland

De landbouwraad in Rusland kan geruchten over een mogelijke opheffing van de boycot op Europese landbouwgoederen niet bevestigen.

Landbouwraad Meeuwis Brouwer heeft nog geen bewijs gezien via officiële instanties dat de sancties worden opgeheven. Dat zegt Brouwer na navraag door Boerderij naar aanleiding van berichtgeving in diverse (Russische) media. De nieuwe premier van Rusland heeft eind vorige week in een toespraak gezegd dat er versoepelingen komen voor de invoer van ‘essential restricted goods’. Het Russische persbureau Tass maakte hiervan een bericht.

Bevolking gerust stellen

“De essential restricted goods zijn opgevat en vertaald als onder andere de landbouwgoederen uit Europa waar nu een boycot voor geldt. Hierover heb ik nog nergens een bevestiging gezien. Mogelijk doelde de premier op het versoepelen van regels voor fytosanitaire en veterinaire producten die Rusland binnenkomen. Dat het bijvoorbeeld genoeg is om een kopie van een certificaat te hebben in plaats van het officiële document.”

Op welke producten precies gedoeld wordt, is dus nog onduidelijkheid. Brouwer ziet wel dat de Russische overheid de bevolking probeert gerust te stellen dat er genoeg voedsel is en dat ze in nauw contact staat met importeurs.

Rusland stelde in 2014 de boycot in op een groot scala aan Europese voedselproducten, nadat de EU sancties oplegde aan Rusland na de annexatie van Krim.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.