Lantmännen sluit 2019 af met recordresultaat

Goede jaarcijfers voor Zweeds agro- en voedingsconcern.

Agrohandels- en voedingsconcern Lantmännen sloot 2019 af met een recordresultaat. Het Zweedse coöperatief georganiseerde landbouwconcern boekte een operationeel resultaat van SEK 1,877 miljard (krap € 188 miljoen) tegen in het voorafgaande jaar SEK 1,387 miljoen (krap € 139 miljoen). De omzet nam omgerekend met een kleine € 500 miljoen toe naar € 4,85 miljard.

Meer graan geoogst

De verbetering is het gevolg van diverse factoren, waaronder echter met name ook de sterke granenoogsten van afgelopen jaar, terwijl de oogsten in 2018 werden geteisterd door de droogte. Vorig jaar bracht voor Zweden de op twee na beste oogst met zich mee, zo staat het in de toelichting bij de cijfers van de landbouwdivisie. Lantmännen is daardoor weer in staat graan te exporteren, wat volgens het concern een normale situatie is voor Zweden.

Levensmiddelendivisie

Ook de levensmiddelendivisie (primair cereals, bakmeel en brood) kwam met goede cijfers. Het operationele resultaat van dit bedrijfsonderdeel steeg met omgerekend € 78,8 miljoen naar ruim € 100 miljoen. Lantmännen heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de doelmatigheid van de divisie en dat werpt nu duidelijk vrucht af, aldus de toelichting.

Hogere prijzen bio-ethanol

Verder profiteerde het energiesegment van de coöperatie vooral van de hogere bio-ethanolprijzen. Ook de overige segmenten, vastgoed en bouwingenieursconcern Swecon, droegen bij aan de positieve resultaatontwikkeling. Een en ander leidt tot het hoogste nabetalings- en dividendbedrag voor de leden ooit, namelijk omgerekend € 73 miljoen. Daarmee voldoet Lantmännen aan zijn belangrijkste opdracht, namelijk om bij te dragen aan een positieve ontwikkeling op de individuele ledenbedrijven, stelt coöperatiebestuurstopman Per Lindahl vast.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.