Skip to content

Logisch pleidooi voor Europese eiwitstrategie

De vraag naar Europees geproduceerde plantaardige eiwitten neemt toe.

Updated on:
Commentaar
Eiwittransitie
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Veredelaars, boeren en voerfabrikanten roepen de Europese Commissie op om een plantaardige eiwitstrategie te ontwikkelen. Nu nog is deze aanpak vooral nationaal ingestoken.

De belangenorganisaties Euroseeds, Copa Cogeca en Fefac zien graag dat Brussel de leidende rol neemt. De vraag naar Europees geproduceerde plantaardige eiwitten neemt toe, uit zowel de voedingsindustrie als de veevoederwereld. De Europese Unie is ook nog lang niet zelfvoorzienend, ondanks de vooruitgang in plantenveredeling, teelt en verwerkingstechnologie. De import van onder ander soja uit Zuid-Amerikaanse landen stuit steeds meer op weerstand. Ook de oorlog in Oekraïne kan effect hebben. De handelsstromen staan onder druk. Er kan een verschuiving in teelten plaatshebben.

Wettelijk kader

In die optiek zou de Europese Commissie een wettelijk kader en duidelijke doelen kunnen stellen. Het wettelijk kader is bedoeld om eerlijke concurrentie te borgen. In Europa zijn eiwithoudende gewassen veelal bescheiden teelten, niet interessant om overal toelating van middelen te registreren. Dit zou telers in een nadelige positie kunnen plaatsen.

In een regulier traject duurt de veredeling twaalf jaar. Dat is veel te lang

Niet expliciet, maar onderhuids klinkt ook de roep om nieuwe technologieën als Crispr-Cas toe te laten. Het helpt in veredeling van gewassen met hogere eiwitgehaltes, resistentie of aanpassing aan teeltomstandigheden. In een regulier traject duurt de veredeling twaalf jaar. Dat is veel te lang.

De belangenorganisaties menen verder dat de Europese Unie een rol heeft in voorlichting aan consumenten over duurzame productie en een divers en evenwichtig voedselpatroon.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin