Doorgaan naar artikel

Marktconcept Onze Markt stopt, Plus eindigt samenwerking

Consumentenbeweging en marktconcept Onze Markt stopt. Supermarktketen Plus heeft de samenwerking onverwacht beëindigd.

Eieren van Onze Markt. Consumenten konden een stem uitbrengen over hoe de producten werden geproduceerd en ze konden zich bemoeien met de prijs die ze zouden betalen in de winkel. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Eieren van Onze Markt. Consumenten konden een stem uitbrengen over hoe de producten werden geproduceerd en ze konden zich bemoeien met de prijs die ze zouden betalen in de winkel. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Consumentenbeweging en marktconcept Onze Markt stopt. Het kernteam schrijft in een verklaring dat de beëindiging van de samenwerking met Plus onverwacht komt.

‘Sinds we met de Coop zijn gestart met de verkoop van Onze Markt aardappelen ging alles goed’, zo schrijft het team. Ook nadat het in gesprek was gegaan met Plus, dat supermarktketen Coop heeft overgenomen, over de samenwerking tussen de supermarkt en Onze Markt, leek het voor de wind te gaan. Begin dit jaar werd de samenwerking gestart en er was zelfs een doel om na de zomer landelijk vier tot zes (nieuwe) producten te lanceren in de winkels van Plus.

Plus kan niet genoeg draagvlak vinden voor Onze Markt

‘Halverwege april stonden we op het punt samen met de Plus het nieuws naar buiten te brengen. We hadden een investering binnen gehaald, onze organisatiestructuur geprofessionaliseerd en nieuwe mensen aangenomen in het team. De samenwerking met de Plus leek goed te verlopen. Tot we te horen kregen dat de Plus per direct stopt met de samenwerking met Onze Markt.’ Volgens Onze Markt zou de supermarkt niet genoeg draagvlak kunnen vinden voor het initiatief.

Het initiatief heeft daarnaast geen zicht op een samenwerking met een andere retailer. Dat betekent dat het geen afzetkanalen heeft, geen inkomsten en geen zicht op investeringen. De initiatiefnemers zeggen geen energie en financiële ruimte meer te hebben om Onze Markt verder te brengen.

Consument bemoeide zich met winkelprijs

Onze Markt had als doel producten voor een eerlijke prijs te verkopen. Eind 2021 lagen de eerste producten, aardappelen, in de schappen bij Coop. Consumenten konden een stem uitbrengen over hoe de producten werden geteeld. Ze konden zich ook bemoeien met de prijs die ze zouden betalen in de winkel. Hetzelfde gebeurde later met eieren.

Plus laat in een reactie weten: ‘We vinden het spijtig dat we de samenwerking met Onze Markt hebben moeten beëindigen en de eventuele gevolgen hierdoor voor Onze Markt. Gezien alle andere prioriteiten die we op dit moment hebben, kunnen we niet voldoende investeren om van de samenwerking een succes te maken. Daarom hebben we besloten de samenwerking niet voort te zetten.’

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin