Skip to content

‘Microplastics uitvergroot’

Vorige week publiceerden onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam de resultaten van een pilotstudie naar de aanwezigheid van plastic in veevoer, vlees, melk en bloed van runderen en varkens.

In een pilotstudie van de Vrije Universiteit in Amsterdam troffen onderzoekers microplastics aan in veevoer, vlees, melk en bloed van runderen en varkens. - Foto: Ton Kastermans Fotografie premium

In een pilotstudie van de Vrije Universiteit in Amsterdam troffen onderzoekers microplastics aan in veevoer, vlees, melk en bloed van runderen en varkens. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Vorige week publiceerden onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam de resultaten van een pilotstudie naar de aanwezigheid van plastic in veevoer, vlees, melk en bloed van runderen en varkens.

In het grootste deel van de monsters werd plastic aangetroffen. De oorzaak is dat mogelijk verpakkingen uit restpartijen humaan voedsel mee worden verwerkt tot veevoer.

De studie werd uitgevoerd in opdracht van de Plastic Soup Foundation. De reactie van de non-profit organisatie – die zich inzet tegen plasticvervuiling – was niet geheel verrassend. ‘Schokkend’, zo noemde de organisatie de resultaten. ‘Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics’ en ‘hoogstwaarschijnlijk bevat vrijwel elke biefstuk en elke hamburger kleine stukjes plastic’ was de reactie van de directeur.

‘Geen kwestie van gedogen’

Ook hekelde de organisatie de zogenoemde Reference Point of Action van 0,15% vervuiling die de NVWA hanteert. Onder dit percentage wordt ‘gedoogd’ zegt de organisatie. Er zou volgens Europese wetgeving zelfs zero tolerance moeten zijn. De NVWA liet in een reactie weten dat de reden van de grens van 0,15% is dat er onder dat percentage geen aanwezigheid van plastics kan worden gemeten door het laboratorium. Geen kwestie van gedogen dus.

Slechts een indicatie

Het gaat om een pilotstudie. De onderzoekers zeggen dan ook dat de kleine steekproefomvang slechts een indicatie geeft dat plastic deeltjes in detecteerbare concentraties aanwezig zijn in de monsters. Op basis van de monsters zijn geen algemene conclusies te trekken. Ook is op basis van deze gegevens niet te zeggen of de gemeten concentraties onveilig zijn. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Ondanks deze slagen om de arm is de aanwezigheid van plastic wel gemeten. Daar kan niemand om heen. Het is goed dat de Plastic Soup Foundation hiervoor aandacht vraagt. Maar niemand heeft er iets aan té snel conclusies te trekken en dingen in te vullen zonder ze zeker te weten. Dat brengt de geloofwaardigheid in gevaar.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin