Skip to content

Milieudefensie wil ambitieuzer klimaatdoel van FrieslandCampina

FrieslandCampina voelt de hete adem van Milieudefensie.

Updated on:
Business
Nieuws
Milieudefensie FrieslandCampina premium

CEO Jan Derck van Karnebeek van FrieslandCampina trapt een bal op een voetbalveld van Milieudefensie Jong voor het hoofdkantoor van het zuivelbedrijf. Foto: ANP/SEM VAN DER WAL

FrieslandCampina voelt de hete adem van Milieudefensie. De klimaatplannen van het zuivelconcern zijn in de ogen van de organisatie te mager. Reden voor actie bij het hoofdkantoor, een dag na de bekendmaking van de halfjaarcijfers.

De jongerentak van Milieudefensie hield vrijdag een actie bij het hoofdkantoor van zuivelconcern FrieslandCampina in Amersfoort. Actievoerders gingen daar het gesprek aan met topman Jan Derck van Karnebeek over de klimaatplannen van zijn bedrijf. Campagnecoördinator Nina Gulien zei na afloop dat ze een ‘harde nee’ kreeg op de vraag of het bedrijf zich wil houden aan het Klimaatakkoord. Maar volgens FrieslandCampina zelf voldoen de klimaatplannen van het bedrijf wel degelijk.

Onze ambitie is om in 2050 netto-klimaatneutraal te produceren

Van Karnebeek zegt dat hij het Klimaatakkoord wel onderschrijft. “De verdere verduurzaming van FrieslandCampina, onder andere door het uitvoeren van ons klimaatplan, is en blijft een belangrijk onderdeel van onze strategie. Onze ambitie is om in 2050 netto-klimaatneutraal te produceren. Ons klimaatplan richt zich op 2030, een eerste mijlpaal, waarbij we samen met onze leden in de afgelopen jaren al forse stappen hebben gezet.”

Doelen FrieslandCampina

Zo wil FrieslandCampina de CO2-uitstoot van de wereldwijde productie en transport in 2030 met 63% terugdringen ten opzichte van 2015. De uitstoot door leden van het bedrijf moet tegen die tijd met 33% zijn teruggebracht. De doelen zijn volgens FrieslandCampina gevalideerd door het Science Based Targets-initiatief (SBTi), dat doelstellingen voor CO2-vermindering van bedrijven beoordeelt en controleert op basis van klimaatwetenschap.

Milieudefensie eist echter een CO2-reductie van 45% ten opzichte van 2019 over de gehele breedte, dus ook voor wat betreft de uitstoot van leden. “Het naleven van het Klimaatakkoord van Parijs is wel het minste wat FrieslandCampina kan doen om de opwarming van de aarde met 1,5 graad te voorkomen. Met de hitterecords die nu wereldwijd worden verbroken, is gedurfde actie nodig. Bedrijven moeten nu gaan handelen, ook FrieslandCampina”, aldus Gulien.

Bedrijven moeten nu gaan handelen, ook FrieslandCampina

Milieudefensie voerde de afgelopen tijd vaker actie bij grote bedrijven, zoals Ahold Delhaize, Tata Steel en ING. In 2021 oordeelde de rechter dat Shell zich moet houden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Milieudefensie probeert met die uitspraak andere grote Nederlandse bedrijven over te halen, terwijl de organisatie zich voorbereidt op een nieuwe rechtszaak.

Auteur: Ron Mauer (ANP)

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin