Skip to content

Mosa Meat maakt zich klaar voor de toekomst van kweekvet

Nederlandse kweekvleesproducent Mosa Meat bereidt zich voor op de goedkeuringsaanvraag voor gecultiveerd vet.

Updated on:
Achtergrond
Eiwittransitie
Mosa Meat kweekvet premium

Tim van de Rijdt, CMO bij Mosa Meat, was een van de sprekers op Eiwittransitie Congres 2024. Foto: Herbert Wiggeman

Nederlandse kweekvleesproducent Mosa Meat bereidt zich voor op de goedkeuringsaanvraag voor gecultiveerd vet. Het bedrijf doet onderzoek naar rundervet als ingrediënt en hoopt na de toelating van de Mosa Burger ook snel een goedkeuring te krijgen voor het kweekvet.

Mosa Meat ziet een toekomst voor gecultiveerde ingrediënten in de voedingsmiddelenindustrie. Vooral in hybride producten kan het kweekvet een rol gaan spelen, vertelt Tim van de Rijdt, CMO bij Mosa. “Gecultiveerd vet kan vermengd worden met plantaardige ingrediënten en daarmee sappigheid en smaak brengen.” Sinds 2018 is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van het rundervet. Dat kwam voort uit de reacties op de eerste kweekvleesburger die in 2013 werd gepresenteerd. Daar ontbrak vet en dat werd gemist door de mensen die het proefden.

Vet is een interessant ingrediënt. “Het is verantwoordelijk voor de smaak, geur, mondgevoel en zelfs de sizzle in pan waar mensen zo van houden. Het vet dat we maken is ontzettend puur en krachtig en we hebben gezien dat een minimale hoeveelheid al een sterke invloed heeft op productkwaliteit.”

Vetcellen groeien langzamer

Hoe wordt dat vet dan gemaakt? Eigenlijk op vrijwel dezelfde manier als kweekvlees. “Vlees bestaat voor ons eigenlijk uit maar twee basisingrediënten: spier en vet. Zowel cellen die spier kunnen worden als cellen die vet kunnen worden, zijn te vinden in een stukje vers rundvlees van 0,5 gram waarmee we ons proces starten. Spier en vet worden op dit moment door ons in twee aparte productieprocessen gemaakt en pas bij het maken van een hamburger samengevoegd.” Het enige verschil is dat vetcellen langzamer groeien en net wat andere voedingsstoffen nodig hebben.

Het vetpatroon van het gecultiveerd rundervet lijkt zeer op die van rundervet. Het vet bevat minder verzadigde vetten dan kokosvet, dat nu vaak wordt gebruikt in vleesvervangers.

Gehalte verzadigde vetten in kokosolie, rundervet en Mosa Meat’s gecultiveerde rundervet. Foto: Mosa Meat

Eerste stap naar betaalbaarheid

Het gecultiveerde vet is een ‘interessante’ eerste stap richting beschikbaarheid en betaalbaarheid. Je hebt minder middelen nodig om het te maken, in vergelijking met een heel stuk vlees, en het effect qua smaak en textuur is groot. “Het vet geeft gelijk de karakteristieke vlees-ervaring. Met andere componenten, zoals spiercellen, moet je zoveel toevoegen om een vleeservaring te krijgen.”

Wanneer het kweekvet precies op de markt komt, is nog niet duidelijk. Mosa wacht eerst de procedure voor de volledige burger in Singapore af. Voor het vet moet het bedrijf een apart dossier indienen en goedkeuring krijgen. “De focus van Mosa blijft liggen op het ontwikkelen van hele spier-vlezen, maar dit is een mooie tussenstap.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin