Mulder (CDA): ‘Regel verzekering zonnepanelen’

01-10-2020 | Laatste update op 17-03 | |
CDA-Kamerlid Agnes Mulder. - Foto: Lex van Lieshout via ANP
CDA-Kamerlid Agnes Mulder. - Foto: Lex van Lieshout via ANP

De verzekerbaarheid van zonnepanelen op daken moet goed geregeld worden, zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Mulder heeft signalen dat de kosten van het opruimen van glasdeeltjes van verbrande zonnepanelen uit gewassen en weilanden niet of moeilijk verzekerbaar is. Dat moet worden opgelost, vindt de christendemocrate, omdat anders de verduurzaming stil komt te liggen.

Overleg met de verzekeraars

“We kunnen hier wel technisch met elkaar afspreken wat we willen, maar dan komen we geen stap verder”, aldus Mulder. In Kamervragen aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vraagt Mulder welke stappen de minister heeft gezet in overleg met de verzekeraars. Ook als zonnepanelen niet de oorzaak van een brand zijn, moeten de verzekerbaarheid van de kosten van het opruimen van de schade wel geregeld zijn, vindt Mulder.

Branden bij agrarische bedrijven

De CDA‘er heeft de indruk dat er te weinig voortgang wordt geboekt op dit dossier. Eerder stelde Mulder samen met Kamerlid Jaco Geurts (CDA) vragen naar aanleiding van branden bij verschillende agrarische bedrijven, waarbij glasdeeltjes in de omgeving terechtkwamen. Wiebes heeft die vragen nog niet beantwoord.

Mulder wil weten of het klopt dat er geen enkele instantie onderzoekt of er schadelijke stoffen in landbouwproducten terechtkomen bij een brand met zonnepanelen. Die verantwoordelijkheid ligt kennelijk bij de teler of zijn afnemer.

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer