Nieuwe suikervervangers niet per se beter

08-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De nieuwe generatie suikervervangers is niet per se gezonder.

Hiervoor waarschuwen medisch experts in een artikel van persbureau Bloomberg. Producenten van suikervervangers proberen consumenten te verleiden met nieuwe producten die gezonder zijn, zoals allulose. De coronapandemie heeft de belangstelling hiervoor enorm aangewakkerd.

Gezonder eten en drinken

Volgens een recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Euromonitor zoekt 37% van de consumenten wereldwijd naar producten zonder suiker, zonder toegevoegde suikers of met weinig suiker. Overconsumptie van suiker wordt al lang in verband gebracht met ziekte, zoals obesitas en hart- en vaatziekten.

Uit een voedingsonderzoek in 2021 naar redenen om suiker te vermijden, zei bijna 60% van de respondenten dat ze zich daardoor gezonder voelen. Suikerinname verminderen is een belangrijke methode om gezonder te eten en drinken.

Suiker in veel voedingsmiddelen

Ondanks tientallen jaren van medische waarschuwingen zit suiker echter nog steeds in erg veel voedingsmiddelen. Het wordt volgens Bloomberg momenteel aangetroffen in 60% van de verpakte voedingsmiddelen die worden verkocht in de VS, wat een grootverbruiker is van suiker. De reden van suikergebruik is dat de alternatieven te weinig succesvol bleken. Weinigen komen in de buurt van de smaak van sucrose in smaaktests. Ook zijn ze wat betreft, vocht, smaak en textuur onvoldoende geschikt voor in de verwerking.

De industrie maakt zich geen zorgen

Volgens Rabobank-analist Pablo Sherwell is 85% van alle geconsumeerde zoetstoffen nog steeds traditionele suiker. Alles bij elkaar is het een markt van $ 100 miljard. “De industrie maakt zich geen zorgen”, zegt hij. Maar dat is misschien niet helemaal het geval, meldt Bloomberg. Zo geeft de Sugar Association aan dat in Amerika is gevraagd om duidelijker vermelding op etiketten wanneer alternatieve zoetstoffen zijn gebruikt. Dat kan tot imagoschade leiden.

Allulose

Kostbare productiemethodes staan een grote introductie van alternatieve zoetstoffen echter nog in de weg. Zo moet allulose, een derde minder zoet dan suiker en een tiende van de calorieën bevattend, uit mais wordt geproduceerd in een complexe chemische reactie. Ook is het product niet voldoende onafhankelijk onderzocht om de gezondheidsclaims te kunnen staven. In Europa is het dan ook nog niet toegelaten voor de menselijke consumptie. Michael Greger, arts en auteur van voedingsboeken, noemt allulose als potentieel meest veelbelovende kandidaat om suiker te vervangen. Er zijn echter meer goede studies nodig voordat het product kan worden aanbevolen voor menselijke consumptie.

Insuline-respons

Een andere medische deskundige zegt dat imitatiesuiker uiteindelijk net zo slecht voor je kan zijn. Arts Robert Lustig, pediatrisch endocrinoloog aan de Universiteit van Californië in San Francisco, legt uit dat het niet bekend is of iets zoets op een menselijke tong dezelfde boodschap naar de hersenen stuurt. Het zou kunnen dat een insuline-respons wordt geactiveerd, of het nou suiker betreft of een vervanger. De alvleesklier regelt de insuline-respons en dat regelt de gewichtstoename. “Al deze bedrijven proberen erachter te komen wat ze moeten doen om de negatieve effecten te verzachten”, zegt Lustig. “Het juiste antwoord is: ons leven minder zoet maken.”

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer