Skip to content

Nizo investeert €5 miljoen in verwerking plantaardig eiwit

Met de komst van acht nieuwe machines in de pilotfabriek zet onderzoeksinstituut Nizo meer in op plantaardige en microbiële eiwitverwerking.

NIZO sprint pilotfabriek plantaardig eiwit

Nizo had al een proeffabriek voor zuivel. Met de komst van zeven nieuwe machines zet het onderzoeksinstituut meer in op plantaardige en microbiële eiwitverwerking. - Foto: Koos Groenewold

Onderzoeksinstituut Nizo heeft €5 miljoen geïnvesteerd in nieuwe machines voor zijn pilotfabriek. De machines zijn specifiek gericht op het verwerken van plantaardige eiwit.

Nizo heeft al sinds jaar en dag een ‘food grade pilot’-fabriek, voor zuivel wel te verstaan. Met de komst van acht nieuwe machines, waaronder een extruder en nano-filtratie-installatie, zet het onderzoeksinstituut meer in op plantaardige en microbiële eiwitverwerking. De investering valt onder het Nizo Sustainable PRotein Innovation & Test Centre (Sprint)-project.

Verwerkingslijnen testen

Nicolaas Vels, CEO van Nizo, vertelt tijdens de opening van de nieuwe Sprint-faciliteiten over het belang van deze investering: “De Sprint-verbeteringen zijn nodig om de eiwittransitie verder te brengen, op gebied van smaak en consumentenacceptatie. We zijn hier 2,5 jaar mee bezig geweest en vandaag kunnen we eindelijk tonen wat we hebben bereikt.”

De proeffabriek is gericht op het ondersteunen van bedrijven in de opschaling van lab- naar pilotschaal. Bedrijven kunnen in de pilotfabriek verschillende verwerkingslijnen testen op een betaalbare en toegankelijke manier.

Acht nieuwe machines

Met de €5 miljoen heeft Nizo acht nieuwe machines aangeschaft. “De pilotfabriek was tot op dit moment toegerust op zuivel en andere vloeistoffen met opgeloste componenten”, vertelt Fred van de Velde, hoofdonderzoeker bij Nizo. “Met de kennis die er bij Nizo is over plantaardige producten is het logisch dat we nu ook de capaciteit hebben om opgeschaalde productie te kunnen draaien.”

Subsidies voor Sprint-project

Het Sprint-project is gericht op start-ups, scale-ups en MKB in Gelderland en Overijssel. Hiervoor kreeg Nizo een EU-subsidie voor Regionale Ontwikkeling. Daarnaast ontving het een subsidie vanuit de provincie Gelderland.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin