Doorgaan naar artikel

NOW-loonmaatregel gaat versoberd door tot juli 2021

Nu wordt nog 90% van de loonkosten vergoed, maar dat zou worden teruggebracht naar 60%. - Foto: Koos Groenewold

Nu wordt nog 90% van de loonkosten vergoed, maar dat zou worden teruggebracht naar 60%. - Foto: Koos Groenewold

De loonsteunmaatregel voor bedrijven (NOW)-regeling waar ook werkgevers in de food- en agrisector gebruik van maken, wordt vermoedelijk verlengd tot 1 juli volgend jaar. De regeling wordt wel versoberd.

Dat melden Haagse bronnen op basis van voorstellen voor een nieuw steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.

Bedrijven komen nu voor de NOW-regeling in aanmerking als ze 20% omzetverlies hebben. Dat zou 30% worden. Nu wordt nog 90% van de loonkosten vergoed, maar dat zou volgens het Algemeen Dagblad stapsgewijs worden teruggebracht naar 60%. Ook zouden ondernemers sneller medewerkers moeten kunnen ontslaan.

Nieuw pakket waarschijnlijk vanaf 1 oktober beschikbaar

Ingewijden herkennen deze voorstellen, maar waarschuwen ook dat er nog veranderingen in kunnen worden aangebracht. Het nieuwe pakket moet op 1 oktober beschikbaar komen. Het moet vooral de zwaarst getroffen sectoren helpen zoals de evenementenbranche, cultuur en horeca. Ook de steunregeling voor zzp‘ers (Tozo) wordt verlengd, net als de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) voor mkb-bedrijven.

Het derde steunpakket wordt aanzienlijk kleiner dan de eerdere steunpakketten. De voorstellen worden woensdag 26 augustus binnen de coalitie en met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers besproken.

Voor de eerste NOW-regeling werd tot eind juni zo’n € 8 miljard aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers. De tweede NOW-regeling geldt tot eind september. Daarvoor werden de voorwaarden al aangescherpt. Sinds begin juli is bijna € 1,5 miljard uitgekeerd voor deze NOW 2.0, meldde uitkeringsinstantie UWV deze week.

‘In sommige sectoren moet klap nog komen’

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben er wel begrip voor dat het steunpakket niet eindeloos kan duren, dat het enigszins wordt versoberd en dat niet alle bedrijven overeind kunnen worden gehouden. “Er moet alleen niet ineens te hard aan de knoppen worden gedraaid, met het risico dat veel bedrijven – na alle steun uit de eerste twee pakketten – alsnog omvallen en we het geld van die eerste pakketten door het putje spoelen. Ook moet in sommige sectoren de klap nog komen”, zeggen ze in een reactie.

Medeauteur: ANP

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin