Skip to content

NVWA onderzoekt fraude met export kippenvlees

De NVWA onderzoekt vermoedelijke fraude met documenten bij de export van onder andere kippenvlees.

Updated on:
Nieuws
Food
Het gaat om export naar onder andere landen in Afrika, zo meldt de NVWA. - Foto: Canva premium

Het gaat om export naar onder andere landen in Afrika, zo meldt de NVWA. - Foto: Canva

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar vermoedelijke fraude met documenten bij de export van onder andere kippenvlees door een bedrijf uit Oost-Nederland.

De NVWA laat weten dat de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) dinsdag 25 januari twee bedrijfspanden en twee woningen heeft doorzocht in verband met dit onderzoek. Drie verdachten zijn aangehouden. Het Nederlandse onderzoek staat niet op zich. Tegelijk zijn ook in Belgiƫ en Spanje doorzoekingen gedaan bij bedrijven die mogelijk samenwerken met het verdachte Nederlandse bedrijf.

Fraude om importheffingen te omzeilen

De NVWA-IOD verdenkt het bedrijf ervan dat ze diepgevroren kippenvlees op papier exporteerden als andere producten zoals vis, om importheffingen in het land van bestemming te omzeilen. Door producten op papier om te katten tot bijvoorbeeld vis, zou het bedrijf tot 70% minder importheffingen moeten betalen bij export.

Het gaat om export naar onder andere landen in Afrika, zo meldt de voedselautoriteit. Om dit te doen zou het bedrijf frauderen met officiƫle veterinaire certificaten en laadbrieven.

Risico voor de voedselveiligheid

De NVWA laat weten dat de fraude een risico vormt voor de voedselveiligheid. Tracering van producten is niet meer mogelijk als deze op papier omgekat worden tot een ander product. Daarnaast is sprake van oneerlijke concurrentie omdat het bedrijf door het omzeilen van de heffingen wellicht meer kan exporteren dan bedrijven die zich wel aan de regels houden, en zijn producten goedkoper kan aanbieden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin