Skip to content

NVWA wil eind aan mengen varkens, slachterijen boos

NVWA gaat er bij slachterijen op toezien dat er geen varkens gemengd worden afkomstig uit verschillende groepen.

Updated on:
Business
Nieuws
Agri
mengen varkens slachterijen premium

Foto: Herbert Wiggerman

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat er bij slachterijen op toezien dat er geen varkens gemengd worden afkomstig uit verschillende groepen.

De slachterijen krijgen tot 1 augustus volgend jaar de tijd om eventueel benodigde aanpassingen door te voeren aan de slachtlijn. Tot 1 augustus volgend jaar gaat de NVWA wel toezien op naleving, maar nog geen sancties opleggen.

Ontstaan van rangordegevechten

Aanleiding is een handhavingsverzoek van actiegroep Wakker Dier, aldus een woordvoerder van de NVWA. Volgens de organisatie is het mengen van varkens uit verschillende groepen zo nadelig voor het dierwelzijn dat het indruist tegen dierenwelzijnsregels, die voorschrijven ‘dat de dieren niet in contact komen met andere dieren die hun welzijn zouden kunnen schaden’. Binnen een groep is de rangorde van de dieren bepaald. Ga je dieren uit verschillende groepen mengen, dan kunnen rangordegevechten ontstaan, met als gevolg stress en pijn bij de dieren. De NVWA baseert zich hierbij op onderzoeken en adviezen van onder meer Efsa en Universiteit Utrecht.

Het gaat om de groep waarbinnen de dieren op het bedrijf van afkomst hebben geleefd en waarbinnen ze zijn getransporteerd. Mengen van dieren uit verschillende groepen afkomstig van hetzelfde bedrijf mag ook niet, aldus de woordvoerder van de NVWA.

COV: we zien de urgentie niet

Brancheorganisatie COV bestrijdt dat er regels overtreden worden op slachterijen. Volgens woordvoerder Dé van de Riet bestaan er voor het wel of niet mengen van dieren uit verschillende groepen op de slachterij geen speciale regels. Bovendien is er in de praktijk volgens het COV geen probleem. “We zien de urgentie niet.”

De dieren worden na aankomst op de slachterij rustig gehouden met vernevelaars. Bovendien zouden rangordegevechten in de gemengde groepen volgens Van de Riet pas na verloop van wat langere tijd ontstaan, en nog niet in de korte periode tussen aankomst op de slachterij en de slacht van de dieren.

De betrokken slachterij probeert langs juridische weg de handhaving tegen te houden, aldus het COV.

Grote gevolgen voor slachterijen

Mocht de NVWA hier vanaf volgend jaar toch op handhaven, dan heeft dat voor slachterijen grote gevolgen, aldus het COV. De logistiek van de ontvangst van de varkens wordt een stuk ingewikkelder. Nu kunnen ontvangstruimtes gevuld worden met dieren uit verschillende groepen, als één groep niet groot genoeg is. De omvang van aangevoerde groepen varieert.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin